Kontrola IJHARS – jak się do niej przygotować?
Producenci środków spożywczych podlegają nadzorowi służb państwowych w zakresie bezpieczeństwa i jakości produktu. Jedną z jednostek uprawnionych do kontroli przedsiębiorstw jest Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). Warto poznać zakres działalności tych służb kontrolnych oraz sprawdzić, czy nasz zakład jest dobrze przygotowany do ich wizyty. »
Standard Certyfikacji Systemów Zarządzania Jakością i Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności Polskiej Izby Mleka
Niniejszy standard został opracowany w celu wsparcia organizacji z branży mleczarskiej oraz spożywczej w sprawowaniu kontroli i nadzoru nad produktami pozyskiwanymi od krów karmionych paszami wolnymi od GMO (dalej zwanymi „BEZ GMO”). »
Nowelizacja ISO 22000
Ze względu na dużą dynamikę rynku żywnościowego od czasu pierwszej publikacji normy ISO 22000 w 2005 r. jego uczestnicy borykają się nieustannie z nowymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Normalizacja standardu ISO to naturalny proces. Po dekadzie obowiązywania norm wprowadzonych w 2005 r. przystąpiono do ich aktualizacji. »