Arkusz opisu zagrożeń biologicznych przenoszonych przez żywność: Norowirus
Norowirusy (NoV) są główną przyczyną ostrego zapalenia żołądka i jelit u ludzi (AGE) przenoszonego drogą fekalno-oralną, we wszystkich grupach wiekowych łącznie. Norowirusy określane mianem małych okrągłych wirusów (small round structured viruses – SRSV) są jednymi z najmniejszych wirusów RNA (średnica 27–40 nm), mają symetrię kubiczną, nie mają otoczki i wypustek »
Surowce roślinne w suplementach diety: lepsze informowanie konsumentów
Wiele suplementów diety zawiera rośliny, które wykorzystywane są jako składniki leków roślinnych. Aby należycie poinformować konsumentów przed potencjalnymi skutkami, francuski Anses opublikował specjalne opracowanie o 118 roślinach leczniczych wykorzystywanych w suplementach diety. »
Wymagania standardu IFS wersja 8: skrócony przewodnik
Zrozumienie i wdrożenie wymagań V8 międzynarodowych standardów (IFS) może mieć znaczący wpływ na bezpieczeństwo i jakość produktów żywnościowych w Twojej organizacji. Oto skrócony przewodnik krok po kroku, który pomoże lepiej zrozumieć i wdrożyć wymagania IFS V8. »