• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM62

  • Lista wydań
  • 2023
  • AJM62

Aromaty dymne: ponowna ocena bezpieczeństwa EFSA

  • 4 grudnia 2023

Aromaty dymne stanowią alternatywę dla tradycyjnego wędzenia, wieloletniej praktyki stosowanej do konserwowania niektórych produktów spożywczych, takich jak ryby, mięso i produkty mleczne. Proces wędzenia zmienia także ich smak. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Bezpieczeństwo środków aromatyzujących w Unii Europejskiej

  • 4 grudnia 2023

Żywność jest nieodłącznym elementem naszego życia. Wraz z postępem technologicznym i naukowym, żywność jest coraz bardziej wzbogacana o dodatki, w tym środki aromatyzujące. Swobodny przepływ bezpiecznej i zdrowej żywności jest istotnym aspektem rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Aby zapewnić ochronę zdrowia ludzi, UE wprowadziła przepisy regulujące stosowanie środków aromatyzujących. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644

  • 4 grudnia 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r.  ustanawiającej  metody  pobierania  i  analizy  próbek  do  celów  kontroli  poziomów  dioksyn,  dioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  i  niedioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  w  niektórych  środkach  spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Mikroplastik: zagrożenia, cz. 1

  • 4 grudnia 2023

Opakowania odgrywają kluczową rolę w ochronie i transporcie towarów, będąc równocześnie istotnym sektorem gospodarczym w Unii Europejskiej. Różnice w podejściach regulacyjnych dotyczących opakowań w poszczególnych państwach członkowskich UE tworzą jednak przeszkody, które hamują sprawne funkcjonowanie wewnętrznego rynku opakowań. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla

  • 4 grudnia 2023

Unijne ramy certyfikacji usuwania dwutlenku węgla mają na celu zwiększenie skali działań w zakresie usuwania dwutlenku węgla i zwalczanie „ecowashingu” poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Walka z oszustwami i oszukańczymi praktykami w łańcuchu rolno-spożywczym

  • 4 grudnia 2023

Oszustwa w łańcuchu rolno-spożywczym stanowią poważne wyzwanie zarówno dla konsumentów, jak i dla branży. Te praktyki, obejmujące szeroki zakres działań, od fałszowania produktów po błędne oznakowanie, nie tylko wprowadzają w błąd konsumentów, ale także niosą ze sobą poważne konsekwencje. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nr 62 Grudzień 2023

  • 4 grudnia 2023
  • 2023AJM62
Więcej
4240424142394243424442424238

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip