Bezpieczeństwo środków aromatyzujących w Unii Europejskiej
Żywność jest nieodłącznym elementem naszego życia. Wraz z postępem technologicznym i naukowym, żywność jest coraz bardziej wzbogacana o dodatki, w tym środki aromatyzujące. Swobodny przepływ bezpiecznej i zdrowej żywności jest istotnym aspektem rynku wewnętrznego Unii Europejskiej. Aby zapewnić ochronę zdrowia ludzi, UE wprowadziła przepisy regulujące stosowanie środków aromatyzujących. »
Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644
Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r. ustanawiającej metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »
Mikroplastik: zagrożenia, cz. 1
Opakowania odgrywają kluczową rolę w ochronie i transporcie towarów, będąc równocześnie istotnym sektorem gospodarczym w Unii Europejskiej. Różnice w podejściach regulacyjnych dotyczących opakowań w poszczególnych państwach członkowskich UE tworzą jednak przeszkody, które hamują sprawne funkcjonowanie wewnętrznego rynku opakowań. »
Walka z oszustwami i oszukańczymi praktykami w łańcuchu rolno-spożywczym
Oszustwa w łańcuchu rolno-spożywczym stanowią poważne wyzwanie zarówno dla konsumentów, jak i dla branży. Te praktyki, obejmujące szeroki zakres działań, od fałszowania produktów po błędne oznakowanie, nie tylko wprowadzają w błąd konsumentów, ale także niosą ze sobą poważne konsekwencje. »