• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM76

  • Lista wydań
  • 2025
  • AJM76

Analiza luk – lista kontrolna

  • 5 lutego 2025

Sprawdź, na ile Twoja firma jest przygotowana do spełnienia nowych wymagań BRCGS dotyczących opakowań, wydanie 7. Zaznacz stwierdzenia odnoszące się do Twojej działalności, aby zidentyfikować obszary, które już spełniają standardy, oraz te, które mogą wymagać dodatkowych działań lub usprawnień. Dzięki temu będziesz mógł skutecznie zaplanować niezbędne kroki w kierunku pełnej zgodności. »

  • Aktualności
Więcej

BRCGS Global Standard Packaging Materials, wersja 7. Część II

  • 5 lutego 2025

Branża opakowaniowa szybko się rozwija, aby sprostać nowym światowym wymaganiom dotyczącym bezpieczeństwa produktów, etycznego handlu i odpowiedzialności za środowisko. »

  • Standardy jakości
Więcej

Mykotoksyny wciąż groźne – co warto wiedzieć

  • 5 lutego 2025
  • Katarzyna Kot

Mykotoksyny to substancje toksyczne wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni, które mogą zanieczyszczać żywność i pasze, stanowiąc zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Choć unijne przepisy nieustannie ewoluują, aby kontrolować poziom zanieczyszczeń, wyzwania związane z mykotoksynami pozostają aktualne. W tym artykule przedstawiamy kluczowe zmiany w przepisach oraz ich znaczenie dla bezpieczeństwa żywności. »

  • Aktualności
Więcej

Nowe zasady dotyczące opakowań – co oznacza rozporządzenie PPWR. Część II

  • 5 lutego 2025

Rozporządzenie UE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), które zostało przyjęte 16 grudnia 2024 r., nakłada nowe zasady na dostawców opakowań, producentów, wytwórców, sprzedawców detalicznych i firmy zajmujące się gospodarką odpadami w przypadku opakowań wykonanych z dowolnego materiału wprowadzonego na rynek UE (niezależnie od lokalizacji firmy). Oczekuje się, że rozporządzenie zostanie opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE, wejdzie w życie pod koniec 2024 roku lub na początku 2025 roku i zacznie obowiązywać 18 miesięcy później. »

  • Aktualności
Więcej

Orzeczenie w sprawie probiotyków – aktualna sytuacja

  • 5 lutego 2025
  • Katarzyna Kot

Probiotyki od lat budzą ogromne zainteresowanie naukowców, producentów i konsumentów, a ich potencjał zdrowotny wydaje się być nieoceniony. Jednak kwestia ich stosowania na etykietach produktów i w reklamach wciąż budzi kontrowersje, co znalazło swoje odzwierciedlenie w ostatnim orzeczeniu Europejskiego Rzecznika Praw Obywatelskich z 20 grudnia 2024 r. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Kontrole urzędowe w wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi – praktyczne wyjaśnienie

  • 5 lutego 2025

Prawo dotyczące łańcucha rolno-spożywczego ma na celu minimalizowanie ryzyka i poprawę jakości produkcji zwierzęcej oraz towarów spożywczych, zarówno tych importowanych, jak i dostępnych na rynku Unii Europejskiej. Kraje członkowskie są zobowiązane do ustanowienia systemów kontroli, które weryfikują zgodność działań producentów z obowiązującymi przepisami. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nr 76 Luty 2025

  • 5 lutego 2025
  • 2025AJM76
Więcej
4400439943974398439643954394

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip