Biokonserwacja żywności, czyli powrót do naturalności

Obecnie, wśród społeczeństwa panuje moda na żywność minimalnie przetworzoną, naturalną i funkcjonalną, która charakteryzuje się pozytywnym wpływem na fizjologię człowieka. Czynnikiem mającym istotne znaczenie dla nowych preferencji konsumenckich był odnotowany jeszcze do niedawna intensywny rozwój rynku dodatków do żywności, sztucznych konserwantów. Wówczas, konsumenci oczekiwali żywności aromatyzowanej, o maksymalnie wydłużonym terminie przydatności, żywności “egzotycznej”, która musiała przebyć długą drogę, aby dotrzeć do konsumenta.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 80 - Czerwiec 2025

RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania
Dostępny w wersji elektronicznej