Główne wnioski z badania:
Nutri-Score pod lupą: Raport WUM o wpływie systemu znakowania na wybory żywieniowe konsumentów
Badania przeprowadzone przez specjalistów z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego rzucają światło na potencjalne wady systemu znakowania produktów na froncie opakowani Nutri-Score – tj. systemu etykietowania żywności, który umożliwia szybką i intuicyjną ocenę wartości odżywczych produktów spożywczych. Wyniki opublikowane w raporcie pt. „Opinia polskich specjalistów z zakresu żywienia na temat znakowania produktów spożywczych wartością odżywczą” wskazują, że system może wprowadzać konsumentów w błąd, promując produkty ultra przetworzone kosztem żywności naturalnej.
-
80% badanych ekspertów twierdzi, że Nutri-Score nie gwarantuje zbilansowanej diety, nawet gdy konsument wybiera produkty z najwyższą oceną.
-
System nie uwzględnia pełnej wartości odżywczej produktów, w tym składników bioaktywnych i naturalnych, które są kluczowe dla zdrowia (wg 75% badanych).
-
Nutri-Score jest zbyt uproszczony i nie różnicuje między składnikami naturalnie występującymi a tymi dodawanymi w procesie produkcji (wg 72% badanych).
Eksperci podkreślają potrzebę modyfikacji systemu Nutri-Score. Zdaniem 76% badanych, znakowanie na froncie opakowania jest potrzebne, ale powinno być bardziej informacyjne i oparte na pełnym obrazie wartości odżywczych. Z kolei 59% opowiada się za zmodyfikowaniem całego systemu, podczas gdy tylko 6,7% uważa, że system powinien pozostać wdrożony w obecnej formie.
Większość badanych ekspertów żywienia, podkreśla, że żadne symbole graficzne nie zastąpią rzetelnej edukacji żywieniowej. Jak zauważa Anna Śliwińska – prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków – atrakcyjna kolorystyka opakowań może skłaniać do nieprzemyślanych decyzji zakupowych, zamiast do czytania składu produktów.
Pełny raport z badania jest dostępny na stronie Wydziału Nauk o Zdrowiu WUM: https://wnoz.wum.edu.pl/sites/wnoz.wum.edu.pl/files/13-07-222-raport-final-version_wersja-do-dystrybucji.pdf.