Przykłady praktyk w zakresie etykietowania, które mogą wprowadzić konsumentów w błąd

/appFiles/site_180/images/autor/WBxA4KJgyVOiTeR.png

Autor: Katarzyna Kot

Dodano: 6 stycznia 2025
Przykłady praktyk w zakresie etykietowania, które mogą wprowadzić konsumentów w błąd

Etykiety to kluczowe narzędzie komunikacji między producentem a konsumentem. Powinny być źródłem rzetelnych i klarownych informacji, które pomogą w podjęciu świadomej decyzji zakupowej. Niestety, nie zawsze tak jest. Wiele produktów stosuje praktyki etykietowania, które mogą wprowadzać konsumentów w błąd, od nieprecyzyjnych informacji po wizualizacje sugerujące coś, czego produkt w rzeczywistości nie oferuje. W tym artykule przyjrzymy się przykładom takich działań, ich konsekwencjom oraz sposobom, jak ich unikać.

Pozostało jeszcze 96% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 75 - Styczeń 2025

okładka AJM75

Urzędowe kontrole: co musisz wiedzieć [(na podstawie rozporządzenia w sprawie kontroli urzędowych (C/2024/6481)]

Dostępny w wersji elektronicznej