RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania

Ocena ryzyka dla roślin genetycznie modyfikowanych (GMP) regulowana jest w Unii Europejskiej przez rozporządzenie (UE) nr 503/2013 oraz wytyczne EFSA dotyczące bezpieczeństwa żywności i pasz pochodzących z organizmów GM. W przypadku roślin zmodyfikowanych z wykorzystaniem technologii interferencji RNA (RNAi) wymagania te zostały rozszerzone o dodatkowe elementy związane z unikalnym mechanizmem działania tej technologii.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
 - Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
 - Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
 
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 84 - Październik 2025

Testowanie i kontrola Yersinia w zakładzie spożywczym. Wybrane zagadnienia
Dostępny w wersji elektronicznej





 
/WiedzaiPraktyka
/wip