Walidacja w przemyśle spożywczym

Dodano: 4 lutego 2020
Walidacja w przemyśle spożywczym

Pojęcie walidacji pojawiło się w zarządzaniu jakością wraz z normami serii ISO 9000. Początkowo tylko jako forma oceny skuteczności projektowania wyrobu, a w ostatnim wydaniu normy ISO 9001:2015 wprowadzono je dodatkowo w punkcie 7.5.2- walidacja procesu produkcji lub realizacji usługi. Walidację określono jako sposób upewniania się, że nowy wyrób lub proces jego wytwarzania, spełnia oczekiwania. Kiedy zatem możemy uznać nasz produkt czy proces za zwalidowany? Jak uzyskać pewność, że to, co ma działać, faktycznie działa i że jest skuteczne?  Kiedy faktycznie spełnia oczekiwania?

Pozostało jeszcze 96 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 26 - Numer 26, styczeń 2021 r.

okładkaAJM026

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw

Dostępny w wersji elektronicznej