|
Bezpieczeństwo żywności
Aktualności
|
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
|
Dietetyka
|
Standardy jakości
x
Wyszukaj na stronie:
Zaloguj się »
Zamów »
x
Aktualności
Prawo o żywności
Prawo unijne
Prawo krajowe
Dietetyka
Standardy jakości
Bezpieczeństwo żywności
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
Przydatne narzędzia »
×
Przydatne narzędzia
Podcasty i wideo porady
Checklisty i procedury
E-booki
Magazyn
WSZYSTKIE
2022
2021
2020
2019
2018
Następny nr
Nr 33 - sierpień 2021
Poprzedni nr
Wróć do listy wydań »
Temat numeru
Foodomika (ang. foodomics): nowe podejście do żywności
Foodomika to dyscyplina badawcza, która analizuje i bada cały zestaw substancji obecnych w naszej żywności (ang. foodome). Wykorzystuje ona zaawansowane platformy analityczne do badania składu żywności, a tym samym jej właściwości odżywczych i wpływu na zdrowie. Wyniki badań z zakresu foodomiki już teraz mają bezpośredni wpływ na konsumentów i przemysł spożywczy a wszystko wskazuje na to, że ich wpływ na cały rynek żywnościowy będzie jeszcze większy.
Artykuły
Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania
Jak uniknąć zagrożeń dla jakości produktu w czasie pakowania
Proces pakowania nie musi nieść ze sobą dodatkowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności. Właściwa ich identyfikacja pozwoli uzyskać w pełni to, co powinno dawać opakowanie: ochronę produktu, zachowanie jego wartości czy przedłużenie okresu przydatności do spożycia.
Prawo kontra marketing
Prawo kontra marketing
Jak atrakcyjnie nazywać produkty pochodzenia roślinnego i nie łamać prawa? Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” już 10 proc. Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4 proc - weganami. Kolejne 10 proc. planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku. Tendencję do zmniejszenia spożywania mięsa odnotował też raport “Rolnictwo 2019” opublikowany w lipcu 2020 r. przez Główny Urząd Statystyczny, wskazując na 2 proc. spadek poziomu spożycia mięsa na osobę.
Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Każdy z zakładów przetwórstwa mleka w analizie zagrożeń systemu HACCP powinien mieć opisane trzy grupy zanieczyszczeń: biologiczne, chemiczne i fizyczne. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się zagrożeniom biologicznym. Wynika to z obowiązku regularnych badań mikrobiologicznych produktów oraz higieny procesu oraz zagrożenia zatruciem pokarmowym. Ale zanieczyszczenia chemiczne również mogą znacząco wpływać na odbiór produktu i producenta przez konsumenta.
Numer 34, wrzesień 2021
sierpień 2021
Numer 32, lipiec 2021
Aktualnie przeglądasz
sierpień 2021 - Nr 33
Czytaj online
Czytaj spis treści
wydanie papierowe
Zapisz się na bezpłatny newsletter
Adres e-mail
*
Zapisz się
Znam i akceptuję warunki
Regulaminu
i
Polityki Prywatności
*
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie. *
Odbierz e-book w
prezencie!
Kontrola w zakładzie produkcyjnym
- jakie masz uprawnienia i obowiązki
© Wiedza i Praktyka
/WiedzaiPraktyka
/wip