Zanieczyszczenia chemiczne w przetworach mlecznych
Każdy z zakładów przetwórstwa mleka w analizie zagrożeń systemu HACCP powinien mieć opisane trzy grupy zanieczyszczeń: biologiczne, chemiczne i fizyczne. Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęca się zagrożeniom biologicznym. Wynika to z obowiązku regularnych badań mikrobiologicznych produktów oraz higieny procesu oraz zagrożenia zatruciem pokarmowym. Ale zanieczyszczenia chemiczne również mogą znacząco wpływać na odbiór produktu i producenta przez konsumenta.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej