Wymogi dotyczące składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

Dodano: 1 lutego 2023
Wymogi dotyczące składu i informacji w odniesieniu do środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

24 stycznia 2023 r. weszło w życie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2023/4. Zgodnie z treścią rozporządzenia Komisja Europejska oficjalnie zezwoliła na wprowadzanie na rynek unijny proszku z pieczarek z witaminą D2 jako nowej żywności. Składnik ten może być stosowany m.in. w środkach spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała przy maksymalnym poziomie witaminy D2 wynoszącym 15 μg/dzień.

Z artykułu dowiesz się m.in.:

jakie wymagania musi spełniać środek spożywczy zastępujący całodzienną dietę, do kontroli masy ciała

jakie obowiązki muszą spełniać producenci tego typu produktów

Pozostało jeszcze 89% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła