Zafałszowany miód importowany do Polski
Skoordynowane działanie UE rozpoczęte przez Komisję Europejską potwierdziło przypuszczenie, że znaczna część miodu importowanego na rynek wewnętrzny jest podejrzana o niezgodność z przepisami unijnej dyrektywy miodowej 2001/110/WE. Z 320 próbek otrzymanych od właściwych organów państw członkowskich UE, Norwegii i Szwajcarii, 147 (46 %) było podejrzanych o niezgodność z przepisami.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Jak badane są miody pod kątem wykrycia zafałszowania?
Jak przedstawia się sytuacja Polski na tle innych krajów?
W jaki sposób fałszowano miód?
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej