• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 10, Wrzesień 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 10, Wrzesień 2019

Bioplastik jako zamiennik tworzyw sztucznych

  • 1 września 2019
  • Patrycja Kaler

Pod koniec marca br. Parlament Europejski zatwierdził Dyrektywę w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. W projekcie przewidziano dziesięć produktów, które od 2021 roku mają zostać wykluczone na stałe z obiegu. Zakaz unijnych władz dotyczy produktów jednorazowego użytku, przede wszystkim związanych z żywnością i do kontaktu z nią przeznaczonych takich jak np. jednorazowe łyżki, noże, talerze, słomki.  »

  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej

Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym- wymagania prawne i praktyka

  • 1 września 2019

Identyfikowalność w łańcuchu żywnościowym rozumiana jako zintegrowany system, podobnie jak w przypadku systemów bezpieczeństwa żywności czy działań przeciwko oszustwom produktowym, jest pokłosiem groźnych wydarzeń mających miejsce na globalnym rynku żywnościowym w ostatnich dziesięcioleciach. »

  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej

Nowoczesne opakowania inteligentne

  • 1 września 2019
  • Patrycja Kaler

Opakowania inteligentne – inteligent packaging (zwane też sprytnymi – smart packaging, lub indykatorowymi) posiadają możliwość monitorowania określonych parametrów (wewnętrznego i/lub zewnętrznego otoczenia produktu); dostarczają więc użytkownikowi informacji o produkcie, jego stanie jakościowym i bezpieczeństwie oraz o zmianach lub nawet nieprawidłowościach występujących w trakcie przechowywania i dystrybucji żywności, bez potrzeby otwarcia samego opakowaniaJednym z czynników gwarantujących dobrą jakość żywności jest opakowanie. »

  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej

Nr 10, Wrzesień 2019

  • 1 września 2019
  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej

OSZUSTWA PRODUKTOWE I PLANY ICH OGRANICZENIA

  • 1 września 2019

Czy zawsze mamy na talerzu to, co myślimy, że mamy? Czy miód pszczeli to na pewno miód, a nie melasa i cukier? Czy stek wołowy jest na pewno z wołowiny, a nie z koniny? Z takimi pytaniami  coraz częściej musi się konfrontować przeciętny konsument, nawet jeśli do tej pory ufał informacjom zawartym na etykietach produktów. Na światowym rynku żywności regularnie wybuchają kolejne skandale związane z fałszowaniem mięsa, przypraw, alkoholi i innych produktów. Nie dotyczą już tylko rynków w krajach wysoko rozwiniętych. Pieprz czarny fałszowany jest w Wietnamie, w Chinach ryba maślana „staje się” białym tuńczykiem, a w Indonezji kawa kopi luwak mieszana jest z tańszymi gatunkami. Motyw jest zawsze ten sam- chęć osiągnięcia większego zysku- i jest on tak stary jak handel żywnością.  »

  • 2019Nr 10, Wrzesień 2019
Więcej
375437523757375337563751

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip