Kleikowanie skrobi. Zastosowanie skrobi z dodatkiem hydrokoloidów.
Skrobia jest polimerem polisacharydowym posiadającym wysoce docenianą zdolność wiązania wody, tworzenia żeli w przemyśle spożywczym i nie tylko. Posiada zdolność do modyfikacji lepkości kleików skrobiowych a także ich tekstury. Zawdzięcza to swojej budowie i właściwościom, które zależne są od stopnia jej modyfikacji, obróbki czy pochodzenia. Skrobia nie wpływa toksycznie na organizm człowieka, a jej pochodzenie jest naturalne.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Podobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 73 - Listopad 2024
Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II
Dostępny w wersji elektronicznej