Alternatywne białka: trend, którego nie można przeoczyć
Produkty roślinne nie są już nowością na półkach sklepowych supermarketów i dyskontów w całej Europie. Czy jest to chwilowa moda, czy też nowy kierunek rozwoju przemysłu spożywczego? Czy warto zainwestować i zaistnieć na tym rynku, czy też lepiej odpuścić? »
Analiza śladu węglowego w produkcji żywności
Produkcja żywności w dużym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, dlatego niezwykle ważna jest możliwość dokładnego pomiaru emisji gazów cieplarnianych z sektora spożywczego. Najnowsze badania pokazują, że system żywnościowy generuje około 35% wszystkich globalnych, antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. »
Nowe limity THC w produktach konopnych
Komisja Europejska ustanowiła długo oczekiwane standardy THC dla żywności konopnej: poziom delta-9 THC w oleju z nasion konopi mają zostać ustalone na poziomie 7,5 mg/kg, podczas gdy poziom delta-9 THC w suchej żywności konopnej takich jak łuskane i łuszczone nasiona konopi, mąka i białko w proszku będą wynosić 3,0 mg/kg. »
Pobranie próbek do badań
Apteka odmówiła bezpłatnego wydania dwóch sztuk suplementu diety, argumentując, że przekazanie produktów do badań stanowiłoby dla apteki stratę finansową. Sąd uznał, że stanowisko apteki jest nieuzasadnione, a podmiot „w ramach działalności gospodarczej nastawionej na zysk musi się liczyć przy jej prowadzeniu również z obowiązkami prawnymi i ograniczeniami o charakterze finansowym, jakie w tym zakresie wynikają z wiążących zasad prawa żywnościowego”. »
Wojna Rosji z Ukrainą: Handel produktami rolno-spożywczymi między UE a Ukrainą
Do czasu inwazji Rosji w 2022 roku Ukraina eksportowała ponad 40% swoich towarów do UE, co czyniło z niej głównego partnera handlowego. Głównymi towarami importowanymi przez UE były surowce, produkty chemiczne i maszyny. Jeśli chodzi o sektor rolno-spożywczy, Ukraina dostarczała prawie połowę zbóż i olejów roślinnych oraz jedną czwartą mięsa drobiowego importowanego do Europy. Choć nie oceniono jeszcze pełnego wpływu rosyjskiej inwazji na ukraiński handel rolno-spożywczy, już teraz pojawiły się pewne możliwe scenariusze. »
Zmiany w regulacjach: mikroorganizmy stosowane w środkach ochrony roślin
Do ochrony roślin można wykorzystać mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki, ponieważ niektóre z nich to pasożyty lub patogeny owadów lub innych organizmów, które są szkodnikami lub wywołują choroby u roślin. Ze względu na swoje właściwości biologiczne mikroorganizmy te są od dziesięcioleci stosowane na całym świecie (w tym w UE) do biologicznego zwalczania szkodników i chorób roślin. »