• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 42, maj

  • Lista wydań
  • 2022
  • Nr 42, maj

Alternatywne białka: trend, którego nie można przeoczyć

  • 2 kwietnia 2022

Produkty roślinne nie są już nowością na półkach sklepowych supermarketów i dyskontów w całej Europie. Czy jest to chwilowa moda, czy też nowy kierunek rozwoju przemysłu spożywczego? Czy warto zainwestować i zaistnieć na tym rynku, czy też lepiej odpuścić? »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Analiza śladu węglowego w produkcji żywności

  • 2 kwietnia 2022

Produkcja żywności w dużym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, dlatego niezwykle ważna jest możliwość dokładnego pomiaru emisji gazów cieplarnianych z sektora spożywczego. Najnowsze badania pokazują, że system żywnościowy generuje około 35% wszystkich globalnych, antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Nowe limity THC w produktach konopnych

  • 2 kwietnia 2022

Komisja Europejska ustanowiła długo oczekiwane standardy THC dla żywności konopnej: poziom delta-9 THC w oleju z nasion konopi mają zostać ustalone na poziomie 7,5 mg/kg, podczas gdy poziom delta-9 THC w suchej żywności konopnej takich jak łuskane i łuszczone nasiona konopi, mąka i białko w proszku będą wynosić 3,0 mg/kg. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Pobranie próbek do badań

  • 2 kwietnia 2022

Apteka odmówiła bezpłatnego wydania dwóch sztuk suplementu diety, argumentując, że przekazanie produktów do badań stanowiłoby dla apteki stratę finansową. Sąd uznał, że stanowisko apteki jest nieuzasadnione, a podmiot „w ramach działalności gospodarczej nastawionej na zysk musi się liczyć przy jej prowadzeniu również z obowiązkami prawnymi i ograniczeniami o charakterze finansowym, jakie w tym zakresie wynikają z wiążących zasad prawa żywnościowego”. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Wojna Rosji z Ukrainą: Handel produktami rolno-spożywczymi między UE a Ukrainą

  • 2 kwietnia 2022

Do czasu inwazji Rosji w 2022 roku Ukraina eksportowała ponad 40% swoich towarów do UE, co czyniło z niej głównego partnera handlowego. Głównymi towarami importowanymi przez UE były surowce, produkty chemiczne i maszyny. Jeśli chodzi o sektor rolno-spożywczy, Ukraina dostarczała prawie połowę zbóż i olejów roślinnych oraz jedną czwartą mięsa drobiowego importowanego do Europy. Choć nie oceniono jeszcze pełnego wpływu rosyjskiej inwazji na ukraiński handel rolno-spożywczy, już teraz pojawiły się pewne możliwe scenariusze. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Zmiany w regulacjach: mikroorganizmy stosowane w środkach ochrony roślin

  • 2 kwietnia 2022

Do ochrony roślin można wykorzystać mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki, ponieważ niektóre z nich to pasożyty lub patogeny owadów lub innych organizmów, które są szkodnikami lub wywołują choroby u roślin. Ze względu na swoje właściwości biologiczne mikroorganizmy te są od dziesięcioleci stosowane na całym świecie (w tym w UE) do biologicznego zwalczania szkodników i chorób roślin. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Nr 42 Maj 2022

  • 2 kwietnia 2022
  • 2022Nr 42, maj
Więcej

Wyrok TSUE: jak podawać nazwy witamin

  • 2 kwietnia 2022

Węgierska firma jako pierwsza dystrybuowała na rynku węgierskim produkt o nazwie Flora ProActiv, margaryna o 35% zawartości tłuszczu z dodatkiem steroli roślinnych. Na etykiecie tego produktu znalazła się informacja, że produkt zawiera dodatek witamin A i D. »

  • 2022Nr 42, maj
Więcej
40364037403840424040403940434041

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip