Certyfikat SQF wersja 9.Który program jest dla mnie odpowiedni?
Program Bezpiecznej Jakości Żywności (SQF) to kompleksowy program dotyczący bezpieczeństwa żywności, w którym uczestniczą firmy handlowe i producenci żywności na całym świecie. Program SGF ma szczególne znaczenie w przypadku importu i eksportu produktów spożywczych. »
Handel na odległość. Jakie nowe obowiązki mają producenci żywności sprzedający stacjonarnie i w sklepach online
Producenci żywności handlujący w sieci mają nowe obowiązki. Wszystko za sprawą nowelizacji prawa konsumenckiego wynikającej z konieczności implementacji unijnych regulacji, tzw. dyrektywy Omnibus. Zmiany dotyczą głównych ustaw konsumenckich: ustawy o prawach konsumenta, ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów, ustawy o informowaniu o cenach towarów i usług. »
Perspektywy rolnictwa w UE 2021–2031 a zachowania konsumentów mające wpływ na rynki mięsa i nabiału
W nadchodzącej dekadzie rynki mięsa i nabiału będą pod wpływem zrównoważonego rozwoju, obaw społecznych i zdrowotnych, zarówno pod względem rodzajów produkcji, jak i wzorców konsumpcji. To tylko kilka prognoz z raportu „Perspektywy rolnictwa Unii Europejskiej na lata 2021–2031”, opublikowanego przez Komisję Europejską. »
Zalecenia w sprawie monitorowania furanów i alkilofuranów w żywności
Furan jest związkiem chemicznym należącym do eterów aromatycznych wykorzystywanym w przemyśle chemicznym do syntezy innych substancji chemicznych. Obecność furanu stwierdzono w wielu produktach żywnościowych poddawanych obróbce cieplnej. Doniesienia o jego potencjalnym toksycznym i kancerogennym wpływie na zdrowie człowieka spowodowały wzrost zainteresowania zawartością, pochodzeniem i mechanizmami powstawania furanu w żywności. »
Norowirusy. Kontrola higieny pracowników
Firmy z branży spożywczej powinny zawsze dążyć do unikania wszelkich problemów związanych z higieną osobistą pracowników. Muszą istnieć programy i szkolenia mające na celu poprawę higieny osobistej pracowników, które obejmują wiedzę na temat chorób przenoszonych przez żywność, odpowiedzialności pracownika, odpowiedzialności kierownictwa i usług stron trzecich. »