• Bezpieczeństwo żywienia
  • Orzecznictwo
  • |
  • Z praktyki
  • |
  • Znakowanie produktów
  • |
  • Podcasty
  • |
  • Strefa innowatora
  • Bezpieczeństwo ŻywnościBezpieczeństwo Żywności
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Orzecznictwo
  • Z praktyki
  • Znakowanie produktów
  • Podcasty
  • Strefa innowatora

Orzecznictwo

  • Baza wiedzy
  • Orzecznictwo

Czasowe wstrzymanie wprowadzenia nowego produktu do obrotu – poziom biotyny w suplemencie diety według orzecznictwa WSA

  • 2 października 2020

Wyrokiem z dnia 16 lipca 2020 r. (sygn. akt III SA/Łd 184/20) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi oddalił skargę na decyzję Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazania czasowego wstrzymania wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu produktu spożywczego tj. suplementu diety zawierającego biotynę. Sąd przyjął, iż decyzja o czasowym wstrzymaniu wprowadzania do obrotu takiego środka spożywczego jest tymczasowym środkiem zarządzania w celu zapewnienia ochrony zdrowia konsumentom, gdyż wyjaśnienie, czy dany produkt objęty powiadomieniem, ze względu na jego skład, właściwości poszczególnych składników oraz przeznaczenie jest np. suplementem, czyli tak jak został zadeklarowany przez producenta, leży w kompetencjach Głównego Inspektora Sanitarnego. W związku z tym zarówno Powiatowy, jak i Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie mogą wypowiadać się w tej materii do czasu uzyskania stosownego stanowiska GIS-u. »

  • Baza wiedzyAktualności
Więcej

Nowelizacja Rozporządzenia w sprawie szczegółowych zasad organizacji IJHARS

  • 2 października 2020

W dniu 11 lipca 2020 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad organizacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (Dz. U Z 2020 r., poz. 1112). »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Nowy wyrok TSUE dotyczący tzw. oświadczenia nieswoistego

  • 23 lipca 2020

W wyniku zadanych w 2018 r. przez niemiecki <a >Federalny Trybunał Sprawiedliwościdwóch pytań prejudycjalnych Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) zajmował się zagadnieniem charakteru opakowania suplementu żywnościowego potencjalnie wprowadzającego w błąd. »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Ważne orzeczenie WSA – jak prawidłowo zastosować wizerunek owoców na opakowaniu produktu specjalnego przeznaczenia medycznego

  • 23 lipca 2020

Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2020 r. (sygn. akt III SA/Kr 1196/19) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie oddalił skargę na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w przedmiocie nakazu prawidłowego oznakowania wprowadzonej do obrotu żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Orzekł, iż uwzględniając przeznaczenie danego środka specjalnego przeznaczenia medycznego (w tym wypadku środka zapobiegającego odwodnieniu organizmu jak np. przy biegunce) trudno od przeciętnego konsumenta, tym bardziej chorego, wymagać, aby dokonywał w aptece dogłębnej analizy składu kupowanego produktu poprzez sprawdzenie, czy ilustracja owoców maliny na opakowaniu w rzeczywistości oznacza, że podany malinowy smak tego produktu jest naturalny (co sugeruje obraz maliny), czy jednak sztuczny (co wynika ze składu). »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Milionowa kara za niedotrzymanie terminów płatności

  • 2 grudnia 2019

Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej weszła w życie w dniu 12 lipca 2017 r. Przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej, którzy łamią przepisy tej ustawy grozi kara pieniężna nawet do 3 proc. obrotu. Sprawdź, jak nie narazić przedsiębiorstwa na tak duże straty! »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Jak egzekwować jakość surowca od dostawców? Przegląd przepisów

  • 4 listopada 2019
  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Jakie możliwości daje nam prawo karne na obronę przed niedozwolonym naśladownictwem produktu?[1]

  • 1 października 2019
  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

W jakich okolicznościach producent ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności?

  • 20 stycznia 2019

Producent środka spożywczego ponosi szeroką odpowiedzialność za swoje działania i to na różnych płaszczyznach, może bowiem ponieść odpowiedzialność karną, cywilną oraz administracyjną. Zważywszy na to, że z reguły w przypadku środków spożywczych szkoda polega na uszczerbku na zdrowiu, odpowiedzialność cywilna ma ograniczony walor profilaktyczny. Najczęściej jest to odpowiedzialność „po fakcie”, a konsument ponosi przy tym całe ryzyko związane ze spożyciem żywności. Z tego względu dużo skuteczniejsze są przepisy administracyjne umożliwiające szybką reakcję organów nadzoru i usunięcie z rynku środków spożywczych potencjalnie niebezpiecznych. W skrajnych przypadkach producent może ponieść również odpowiedzialność karną. Za co odpowiada producent? »

  • AktualnościZ praktyki
Więcej

Użycie terminu bio zawsze oznacza ekologiczną metodę produkcji – z orzecznictwa NSA

  • 17 grudnia 2018
  • Paweł Majcher

Produkty „bio” i „eko” cieszą się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Spośród wielu podobnych do siebie produkty ekologiczne wybierane są właśnie z uwagi na sugestię, że wyprodukowane zostały metodą naturalną. Samo użycie w oznakowaniu tego rodzaju terminów dopuszczalne jest wyłącznie po spełnieniu odpowiednich wymagań. A jednak praktyka pokazuje, że producenci wyrobów żywnościowych, w tym suplementów diety i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, dość dowolnie znakują swoje produkty terminem „bio”. Co na to organy kontroli i sądy administracyjne? Jaka kara grozi za stosowanie tego terminu niezgodnie z przepisami i wprowadzanie konsumentów w błąd? »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Informacje na opakowaniu muszą być rzetelne – wyrok NSA

  • 22 listopada 2018
  • Paweł Majcher

W dniu 2 sierpnia 2018 r. NSA wydał wyrok, który jest istotny z punktu widzenia wprowadzania na rynek produktów rolno-spożywczych. Zgodnie z nim umieszczanie na opakowaniu produktu nierzetelnych informacji może skutkować nałożeniem dotkliwych dla przedsiębiorcy kar pieniężnych. Z poniższego przykładu dowiesz się, czego jako profesjonalista powinieneś unikać, wprowadzając produkty do obrotu. »

  • 2018Nr 1, Grudzień 2018
Więcej
3864386138383837377737663759365836503603

Akty prawne

E-booki

Wzory dokumentów

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz urpawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip

wiper-pixel