• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Aromaty dymne: ponowna ocena bezpieczeństwa EFSA

  • 4 grudnia 2023

Aromaty dymne stanowią alternatywę dla tradycyjnego wędzenia, wieloletniej praktyki stosowanej do konserwowania niektórych produktów spożywczych, takich jak ryby, mięso i produkty mleczne. Proces wędzenia zmienia także ich smak. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644

  • 4 grudnia 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r.  ustanawiającej  metody  pobierania  i  analizy  próbek  do  celów  kontroli  poziomów  dioksyn,  dioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  i  niedioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  w  niektórych  środkach  spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Walka z oszustwami i oszukańczymi praktykami w łańcuchu rolno-spożywczym

  • 4 grudnia 2023

Oszustwa w łańcuchu rolno-spożywczym stanowią poważne wyzwanie zarówno dla konsumentów, jak i dla branży. Te praktyki, obejmujące szeroki zakres działań, od fałszowania produktów po błędne oznakowanie, nie tylko wprowadzają w błąd konsumentów, ale także niosą ze sobą poważne konsekwencje. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Azotany i azotyny

  • 6 listopada 2023

Komisja Europejska podjęła decyzję o obniżeniu dopuszczalnych wartości azotanów i azotynów w żywności. Nowe przepisy mają na celu ochronę zdrowia konsumentów przed bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Listeria, Salmonella i Clostridia, a jednocześnie zmniejszenie narażenia na nitrozoaminy, z których niektóre są uważane za rakotwórcze. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Lista kontrolna wdrażania nowego dostawcy. Część II

  • 6 listopada 2023

Dla każdego producenta żywności kluczowe jest dotrzymywanie harmonogramów produkcji, zapewnianie zgodności z przepisami. Jako producent żywności z pewnością masz już grupę godnych zaufania dostawców, jednak, jak pokazała pandemia COVID-19 i atak Rosji na Ukrainę, sytuacja może się bardzo szybko zmienić – czy to z powodu niedoboru surowców, niestabilności gospodarczej, czy nowych przepisów. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Zafałszowania żywności: jak skutecznie zapobiegać

  • 6 września 2023
  • Katarzyna Kot

Globalny popyt na żywność wzrósł na przestrzeni lat ze względu na rosnącą liczbę ludności na świecie. Jednak rosnący popyt stworzył drogę oszustom do inwazji na rynek żywności produktami niespełniającymi norm. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Czy stek może być roślinny? Europejski spór o nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego

  • 6 września 2023

Francja jako pierwszy kraj Unii Europejskiej zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) z prośbą o wyjaśnienie, czy dekret zakazujący używania nazw charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Opinia EFSA na temat dobrostanu zwierząt: jakie są konsekwencje dla producentów żywności

  • 10 marca 2023

Eksperci EFSA ocenili stosowane w Unii Europejskiej systemy chowu brojlerów i kur niosek oraz zidentyfikowali zagrożenia, na jakie narażone są te ptaki oraz związane z tym konsekwencje dla ich dobrostanu.  »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Projekt zmian dotyczących dyrektywy opakowaniowej

  • 15 grudnia 2022

30 listopada Komisja Europejska opublikowała projekt zmian dotyczących dyrektywy opakowaniowej. Dokument ma na celu realne ograniczenie ilości produkowanych na starym kontynencie odpadów opakowaniowych. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?

  • 9 października 2022

10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011). »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • »
  • ostatnia »
4240423942424233423442194215418741864090

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip