Glifosat: aktualny stan prawny
Komisja Europejska, działając zgodnie z przepisami prawa UE dotyczącego pestycydów i zasadami komitologii, była prawnie zobowiązana do przyjęcia decyzji o odnowieniu zatwierdzenia glifosatu przed wygaśnięciem aktualnej zgody (15 grudnia 2023 r.). Decyzja ta została podjęta na podstawie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która nie wykazała istotnych obszarów obaw związanych z wpływem glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko. »
Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644
Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r. ustanawiającej metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »
Walka z oszustwami i oszukańczymi praktykami w łańcuchu rolno-spożywczym
Oszustwa w łańcuchu rolno-spożywczym stanowią poważne wyzwanie zarówno dla konsumentów, jak i dla branży. Te praktyki, obejmujące szeroki zakres działań, od fałszowania produktów po błędne oznakowanie, nie tylko wprowadzają w błąd konsumentów, ale także niosą ze sobą poważne konsekwencje. »
Azotany i azotyny
Komisja Europejska podjęła decyzję o obniżeniu dopuszczalnych wartości azotanów i azotynów w żywności. Nowe przepisy mają na celu ochronę zdrowia konsumentów przed bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Listeria, Salmonella i Clostridia, a jednocześnie zmniejszenie narażenia na nitrozoaminy, z których niektóre są uważane za rakotwórcze. »
Lista kontrolna wdrażania nowego dostawcy. Część II
Dla każdego producenta żywności kluczowe jest dotrzymywanie harmonogramów produkcji, zapewnianie zgodności z przepisami. Jako producent żywności z pewnością masz już grupę godnych zaufania dostawców, jednak, jak pokazała pandemia COVID-19 i atak Rosji na Ukrainę, sytuacja może się bardzo szybko zmienić – czy to z powodu niedoboru surowców, niestabilności gospodarczej, czy nowych przepisów. »
Czy stek może być roślinny? Europejski spór o nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego
Francja jako pierwszy kraj Unii Europejskiej zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) z prośbą o wyjaśnienie, czy dekret zakazujący używania nazw charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE. »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »