• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Czy stek może być roślinny? Europejski spór o nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego

  • 6 września 2023

Francja jako pierwszy kraj Unii Europejskiej zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) z prośbą o wyjaśnienie, czy dekret zakazujący używania nazw charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Opinia EFSA na temat dobrostanu zwierząt: jakie są konsekwencje dla producentów żywności

  • 10 marca 2023

Eksperci EFSA ocenili stosowane w Unii Europejskiej systemy chowu brojlerów i kur niosek oraz zidentyfikowali zagrożenia, na jakie narażone są te ptaki oraz związane z tym konsekwencje dla ich dobrostanu.  »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Projekt zmian dotyczących dyrektywy opakowaniowej

  • 15 grudnia 2022

30 listopada Komisja Europejska opublikowała projekt zmian dotyczących dyrektywy opakowaniowej. Dokument ma na celu realne ograniczenie ilości produkowanych na starym kontynencie odpadów opakowaniowych. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?

  • 9 października 2022

10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011). »

  • 2022Nr 48, październik 2022
Więcej

Produkcja podstawowa: spermidyna. Kulisy sprawy w TSUE

  • 30 lipca 2022

Austriacki sąd skierował wniosek do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności. Sprawa jest niezwykle ciekawa, ponieważ w równym stopniu dotyczy podstawowej produkcji żywności (o czym piszemy na www.agrodoradca24.pl) jak i przetwórstwa żywności. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Europosłowie za ujednoliceniem przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt

  • 3 listopada 2021

Unijne prawodawstwo dotyczące dobrostanu zwierząt wymaga aktualizacji i jednolitego stosowania we wszystkich państwach członkowskich – uważają eurodeputowani komisji ds. rolnictwa (AGRI). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Jakie wsparcie oferuje Unia Europejska dla rolników i producentów ekologicznej żywności

  • 5 października 2021

Poznaj cele polityki UE w dziedzinie rolnictwa ekologicznego oraz zasady certyfikacji produktów ekologicznych »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Interpretacja przepisy dotyczących składnika podstawowego produktów żywnościowych

  • 8 marca 2021

Wywiad z Panią Martą Łanoch, prawnikiem, uznaną ekspertką w dziedzinie prawa żywnościowego, kosmetycznego oraz farmaceutycznego, założycielką FoodMedLaw. »

  • 2021Numer 28, marzec 2021
Więcej

Procedury graniczne Unii Europejskiej z Wielką Brytanią od 1 stycznia 2021 r.

  • 2 października 2020

W konsekwencji opuszczenia Unii Europejskiej w dniu 31 stycznia 2020 roku przez Wielką Brytanię, po tej dacie rozpoczął się tzw. okres przejściowy, mający zapewnić w niezmienionej formie kontynuację obecnych relacji pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, które zakończą się 31 grudnia 2020 r. »

  • 2020Nr 23, Październik 2020
Więcej

Znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia-nowe przepisy

  • 2 października 2020

W dniu 30 czerwca 2020 r. opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. poz. 1149). »

  • 2020Nr 23, Październik 2020
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • »
  • ostatnia »
4215418741864090406641854184393238623863

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip