Czy stek może być roślinny? Europejski spór o nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego
Francja jako pierwszy kraj Unii Europejskiej zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) z prośbą o wyjaśnienie, czy dekret zakazujący używania nazw charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE. »
Przyszłość znakowania wartości odżywczej w UE – jak mogłaby wyglądać ogólnounijna zharmonizowana etykieta?
10 września 2022 r . Wspólne Centrum Badawcze JRC (służba naukowa Komisji Europejskiej prowadząca badania i dostarczająca niezależnych dowodów naukowych i porad wspierających politykę UE) opublikowała wyniki czterech analiz naukowych. Opublikowany raport pomoże zmienić unijne przepisy dotyczące etykietowania żywności (rozporządzenie 1169/2011). »
Produkcja podstawowa: spermidyna. Kulisy sprawy w TSUE
Austriacki sąd skierował wniosek do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej o wydanie orzeczenia w trybie prejudycjalnym w zakresie nowej żywności. Sprawa jest niezwykle ciekawa, ponieważ w równym stopniu dotyczy podstawowej produkcji żywności (o czym piszemy na www.agrodoradca24.pl) jak i przetwórstwa żywności. »
Procedury graniczne Unii Europejskiej z Wielką Brytanią od 1 stycznia 2021 r.
W konsekwencji opuszczenia Unii Europejskiej w dniu 31 stycznia 2020 roku przez Wielką Brytanię, po tej dacie rozpoczął się tzw. okres przejściowy, mający zapewnić w niezmienionej formie kontynuację obecnych relacji pomiędzy Unią Europejską a Wielką Brytanią, które zakończą się 31 grudnia 2020 r. »
- « pierwsza
- «
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- »
- ostatnia »