• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Nanoopakowania

  • 10 marca 2024

Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »

  • Aktualności
Więcej

Nowe obowiązki: poznaj „normy handlowe” w sektorze owoców i warzyw

  • 10 marca 2024

Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »

  • Aktualności
Więcej

Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów

  • 8 lutego 2024
  • Katarzyna Kot

Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Metody bioanalityczne wynikające z Rozporządzenia 2017/644/ UE

  • 8 lutego 2024

„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nowe techniki genomowe, cz. 2

  • 8 lutego 2024

Wymogi dotyczące treści powiadomień o wyrażeniu zgody na wprowadzenie do obrotu produktów zawierających lub składających się z GMO innych niż żywność lub pasza oraz treści wniosków o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy są określone w różnych aktach prawnych. Aby zapewnić spójność pomiędzy powiadomieniami o wyrażeniu zgody a wnioskami o zezwolenie na produkty kategorii 2 NGT, treść takich powiadomień i wniosków powinna być taka sama, z wyjątkiem tych dotyczących oceny bezpieczeństwa żywności i pasz, ponieważ dotyczą one wyłącznie kategorii 2 NGT jedzenie i karmienie. »

  • Dietetyka
Więcej

Oświadczenia żywieniowe, kategorie czy nazwy witamin?

  • 8 lutego 2024

Oświadczenia żywieniowe informacje o wartości odżywczej na etykietach produktów spożywczych odnoszą się w UE do kategorii niektórych witamin – np. B1, B2, B3 – a nie do nazw substancji (np. tiamina, ryboflawina, niacyna). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Glifosat: aktualny stan prawny

  • 7 stycznia 2024

Komisja Europejska, działając zgodnie z przepisami prawa UE dotyczącego pestycydów i zasadami komitologii, była prawnie zobowiązana do przyjęcia decyzji o odnowieniu zatwierdzenia glifosatu przed wygaśnięciem aktualnej zgody (15 grudnia 2023 r.). Decyzja ta została podjęta na podstawie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która nie wykazała istotnych obszarów obaw związanych z wpływem glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nowe techniki genomowe

  • 7 stycznia 2024

Rada odnotowała duży postęp w sprawie proponowanego rozporządzenia w sprawie roślin uzyskiwanych przez nowe techniki genomowe z przeznaczeniem do produkcji żywności. »

  • Dietetyka
Więcej

Aromaty dymne: ponowna ocena bezpieczeństwa EFSA

  • 4 grudnia 2023

Aromaty dymne stanowią alternatywę dla tradycyjnego wędzenia, wieloletniej praktyki stosowanej do konserwowania niektórych produktów spożywczych, takich jak ryby, mięso i produkty mleczne. Proces wędzenia zmienia także ich smak. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644

  • 4 grudnia 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r.  ustanawiającej  metody  pobierania  i  analizy  próbek  do  celów  kontroli  poziomów  dioksyn,  dioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  i  niedioksynopodobnych  polichlorowanych  bifenyli  w  niektórych  środkach  spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • »
  • ostatnia »
4279427842574258426042624248425242404239

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip