oznakowanie żywności

2022-11-08 10_03_29-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Znakowanie żywności - panel dyskusyjny

System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców.  W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji.

Coraz odważniej słychać krytyczne głowy na temat Nutri-Score płynące głównie  ze strony producentów rolnych i przetwórców, ponieważ założenia tego systemu znakowania w dużej mierze deprecjonują produkty naturalne, ekologiczne, regionalne, czy tradycyjne oraz takie, których skład nie może ulec zmianie ze względu na obowiązujące przepisy.  

Panel dyskusyjny prowadzi znana już Państwu Katarzyna Kot, redaktorka naczelna publikacji "Bezpieczeństwo żywności w praktyce". W dyskusji wzięli udział: 

 

  • Marta Łanoch, prawniczka specjalizująca się w zakresie prawa żywnościowego, kosmetycznego, założycielka wyspecjalizowanej praktyki prawnej "Marta Łanoch Food Med Law" 
  • dr inż. Barbara Groele - technolog żywności, dietetyk, sekretarz generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)  
  • Monika Gętek-Paszek - Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego.    
  • Magdalena Wolska - Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.    
  • Wojciech Pawlikowski - Ekspert certyfikacji wyrobów / opakowań kompostowanych, Noweko Sp. z o.o.