• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM64

  • Lista wydań
  • 2024
  • AJM64

EFSA: Najważniejszy czynnik ryzyka w przypadku trwałych patogenów w produkcji żywności

  • 8 lutego 2024

Panel ds. Zagrożeń Biologicznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (panel BIOHAZ EFSA) opublikował niedawno opinię naukową , w której zidentyfikowano najbardziej istotne trwałe mikroorganizmy w środowiskach produkcji żywności i paszy, to Salmonella , Listeria monocytogenes i Cronobacter sakazakii, a także czynniki ryzyka i interwencje związane z tymi patogenami. Opinia naukowa wykluczyła podstawowe środowiska produkcyjne. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów

  • 8 lutego 2024
  • Katarzyna Kot

Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Metody bioanalityczne wynikające z Rozporządzenia 2017/644/ UE

  • 8 lutego 2024

„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nieorganiczny arsen w żywności – obawy o zdrowie potwierdzone

  • 8 lutego 2024

Narażenie konsumentów na arsen nieorganiczny w żywności budzi obawy zdrowotne zgodnie z wnioskami z najnowszej oceny ryzyka tego zanieczyszczenia przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia te potwierdzają wyniki poprzedniej oceny EFSA dotyczącej ryzyka związanego z obecnością arsenu nieorganicznego w żywności z 2009 roku. »

  • Aktualności
Więcej

Nowe techniki genomowe, cz. 2

  • 8 lutego 2024

Wymogi dotyczące treści powiadomień o wyrażeniu zgody na wprowadzenie do obrotu produktów zawierających lub składających się z GMO innych niż żywność lub pasza oraz treści wniosków o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy są określone w różnych aktach prawnych. Aby zapewnić spójność pomiędzy powiadomieniami o wyrażeniu zgody a wnioskami o zezwolenie na produkty kategorii 2 NGT, treść takich powiadomień i wniosków powinna być taka sama, z wyjątkiem tych dotyczących oceny bezpieczeństwa żywności i pasz, ponieważ dotyczą one wyłącznie kategorii 2 NGT jedzenie i karmienie. »

  • Dietetyka
Więcej

Oświadczenia żywieniowe, kategorie czy nazwy witamin?

  • 8 lutego 2024

Oświadczenia żywieniowe informacje o wartości odżywczej na etykietach produktów spożywczych odnoszą się w UE do kategorii niektórych witamin – np. B1, B2, B3 – a nie do nazw substancji (np. tiamina, ryboflawina, niacyna). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Probiotyki – najważniejsze wyzwania na europejskim rynku

  • 8 lutego 2024

Manifest opublikowany 9 grudnia 2023 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków (IPA) jest okazją do zwrócenia uwagi na chaos, jaki panuje na etykietach żywności i suplementów diety zawierających probiotyki, na jednolitym rynku Starego Kontynentu. »

  • Aktualności
Więcej

Nr 64 Luty 2024

  • 7 lutego 2024
  • 2024AJM64
Więcej
42634257425842594260426242614256

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip