EFSA: Najważniejszy czynnik ryzyka w przypadku trwałych patogenów w produkcji żywności
Panel ds. Zagrożeń Biologicznych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (panel BIOHAZ EFSA) opublikował niedawno opinię naukową , w której zidentyfikowano najbardziej istotne trwałe mikroorganizmy w środowiskach produkcji żywności i paszy, to Salmonella , Listeria monocytogenes i Cronobacter sakazakii, a także czynniki ryzyka i interwencje związane z tymi patogenami. Opinia naukowa wykluczyła podstawowe środowiska produkcyjne. »
Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów
Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »
Metody bioanalityczne wynikające z Rozporządzenia 2017/644/ UE
„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »
Nieorganiczny arsen w żywności – obawy o zdrowie potwierdzone
Narażenie konsumentów na arsen nieorganiczny w żywności budzi obawy zdrowotne zgodnie z wnioskami z najnowszej oceny ryzyka tego zanieczyszczenia przeprowadzonej przez EFSA. Ustalenia te potwierdzają wyniki poprzedniej oceny EFSA dotyczącej ryzyka związanego z obecnością arsenu nieorganicznego w żywności z 2009 roku. »
Nowe techniki genomowe, cz. 2
Wymogi dotyczące treści powiadomień o wyrażeniu zgody na wprowadzenie do obrotu produktów zawierających lub składających się z GMO innych niż żywność lub pasza oraz treści wniosków o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy są określone w różnych aktach prawnych. Aby zapewnić spójność pomiędzy powiadomieniami o wyrażeniu zgody a wnioskami o zezwolenie na produkty kategorii 2 NGT, treść takich powiadomień i wniosków powinna być taka sama, z wyjątkiem tych dotyczących oceny bezpieczeństwa żywności i pasz, ponieważ dotyczą one wyłącznie kategorii 2 NGT jedzenie i karmienie. »
Probiotyki – najważniejsze wyzwania na europejskim rynku
Manifest opublikowany 9 grudnia 2023 r. przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Probiotyków (IPA) jest okazją do zwrócenia uwagi na chaos, jaki panuje na etykietach żywności i suplementów diety zawierających probiotyki, na jednolitym rynku Starego Kontynentu. »