• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Ocena pracy nauczyciela jest niezależna od wymiaru czasu pracy

E959 - ponowna ocena bezpieczeństwa

  • 1 grudnia 2022

Rozporządzenie (WE) nr 1333/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków do żywności wymaga, aby dodatki do żywności podlegały ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zanim zostaną dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (UE). Ponadto przewiduje się, że dodatki do żywności muszą pozostawać pod stałą obserwacją i muszą być ponownie oceniane przez EFSA. »

  • Aktualności
Więcej
Program wychowawczy szkoły

Pieniądze na innowacje - wykorzystaj szansę w programie NUTRITECH

  • 24 listopada 2022

Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju wydłużył termin na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Wnioski można składać do dnia 30 listopada 2022 r. do godziny 16.00 »

  • Aktualności
Więcej
2022-11-08 10_03_29-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Znakowanie żywności - panel dyskusyjny

  • 8 listopada 2022

System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców.  W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji. »

  • Aktualności
Więcej
2022-11-08 10_04_01-Filmy video z albumu _JM - Bezpieczeństwo żywności_

Znakowanie żywności - zaproszenie do panelu dyskusyjnego

  • 8 listopada 2022

System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców.  W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji. Coraz odważniej słychać krytyczne głowy na temat Nutri-Score płynące głównie  ze strony producentów rolnych i przetwórców, ponieważ założenia tego systemu znakowania w dużej mierze deprecjonują produkty naturalne, ekologiczne, regionalne, czy tradycyjne oraz takie, których skład nie może ulec zmianie ze względu na obowiązujące przepisy. »

  • Aktualności
Więcej
2022-10-21 12_13_33-Greenshot capture form

Nowe techniki genomowe - porada video

  • 21 października 2022
  • Katarzyna Kot

Niewiele jest obszarów dyskusji związanych z żywnością, które są bardziej emocjonalne niż te dotyczące organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO). Debata publiczna toczy się często na granicy ostrego sporu, gdzie przedstawiciele obydwu stron są wzajemnie oskarżani o ignorowanie czy to korzyści czy zagrożeń. O innowacjach w produkcji żywności opowiada Katarzyna Kot »

  • Aktualności
Więcej
Brudne lasy są… ekologiczne!

Czym jest Europejski Dzień Ekologii?

  • 23 września 2022

Europejski Dzień Ekologii UE – 23 września – jest idealną okazją do świętowania dla sektora ekologicznego i oceny postępów Europy w osiąganiu celu strategii “Od pola do stołu”, jakim jest 25% gruntów przeznaczonych na uprawy ekologiczne do 2030 roku. »

  • Aktualności
Więcej
Kopia bezpieczeństwo(2) (2)

Konferencja naukowa: Bezpieczeństwo żywności i żywienia

  • 14 września 2022

Jakość i bezpieczeństwo żywności to jedne z ważniejszych zagadnień w kontekście zdrowia i życia człowieka. Niemniej, istotne są, poza żywnością i klasycznymi produktami spożywczymi, także spożywane powszechnie suplementy diety oraz produkty innowacyjne.  »

  • Aktualności
Więcej
dokumenty, pisma

Ważne zmiany dla producentów żywności: Wspólne tworzenie zrównoważonych systemów żywnościowych: co się zmieni i kiedy

  • 13 września 2022

Celem strategii „Od pola do stołu” jest kształtowanie ścieżki UE w kierunku zrównoważonego systemu żywnościowego, który jest sprawiedliwy, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Aby osiągnąć ten cel, ważne jest zaangażowanie uczestników łańcucha żywnościowego oraz omawianie z nimi wyzwań i możliwości związanych z przejściem na zrównoważone systemy żywnościowe. »

  • Aktualności
Więcej
DOC.20220301.41767618.1

„Moc Polskich Warzyw” - jak rosną polskie warzywa

  • 9 marca 2022

Kampania „Moc Polskich Warzyw” z sukcesami realizuje kolejne działania zachęcające do prowadzenia zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety, opartej oczywiście na polskich warzywach. Właśnie powstał cykl filmów przybliżających konsumentom proces uprawy oraz pracę rodzimych producentów. »

  • Aktualności
Więcej
calibration_optimization

Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

  • 1 marca 2022

Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • »
  • ostatnia »
4103410240964097409340834092407540354027

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip