• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Grillowane warzywa

Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany

  • 11 kwietnia 2023

Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, „budzi obawy zdrowotne”, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA). »

  • Aktualności
Więcej
żywność modyfikowana genetycznie

Arsen: zmiany limitów

  • 4 kwietnia 2023

Arsen jest wszechobecnym metaloidem występującym w niskich stężeniach w skałach, glebie i naturalnych wodach gruntowych. Ponadto działalność antropogeniczna przyczyniła się również do zwiększenia poziomu arsenu w środowisku na skutek emisji przemysłowych (górnictwo, wytop metali nieżelaznych i spalanie paliw kopalnych), a także stosowania arsenu w nawozach, środkach do konserwacji drewna, środkach owadobójczych lub herbicydach. Chociaż narażenie przez skórę i przez drogi oddechowe jest możliwe, głównymi drogami narażenia na arsen są żywność i woda pitna.  »

  • Aktualności
Więcej
Nowe zasady opodatkowania akcyzą wyrobów węglowych

Węglowodory mineralne w żywności

  • 20 marca 2023

Eksperci EFSA wstępnie stwierdzili, że węglowodory nasycone olejem mineralnym (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdziły się również wcześniej stawiane tezy, że niektóre substancje w grupie znane jako węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) stanowią potencjalny problem dla zdrowia ludzi. »

  • Aktualności
Więcej
podpisywanie dokumentu

Ocena QPS

  • 3 marca 2023

Europejski Urząd ds. Żywności i Bezpieczeństwa (EFSA) jest proszony o ocenę bezpieczeństwa czynników biologicznych we wnioskach, które otrzymuje w celu uzyskania zezwolenia na dopuszczenie do obrotu dodatków paszowych, dodatków do żywności, enzymów spożywczych, środków aromatyzujących do żywności, nowe potrawy oraz środków ochrony roślin („produkty regulowane”). »

  • Aktualności
Więcej
surowce rolne

Pozostałości pestycydów

  • 16 lutego 2023

Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie obniżą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że te dwa chemikalia, należące do grupy pestycydów neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam, stanowią duże zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności zapylaczy. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 roku. »

  • Aktualności
Więcej
lekcja geografii

Oznaczenie geograficzne

  • 8 lutego 2023

Obecnie dzięki oznaczeniom geograficznym chronionych jest prawie 3500 nazw win, napojów spirytusowych, produktów rolnych i środków spożywczych. I chociaż ten system funkcjonuje generalnie przyczyniając spełniając swoją misję, zdaniem Komisji, można go poprawić. »

  • Aktualności
Więcej
adobestock_225042521

Cukrole i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

  • 24 stycznia 2023
  • Artykuł sponsorowany

Cukrole, nazywane również ogólniej alkoholami cukrowymi, to grupa związków organicznych. Pochodzą od cukrów, mają słodki smak, dlatego są powszechnie używane w przemyśle spożywczym. Cukrole to białe substancje stałe, które są rozpuszczalne w wodzie. Mogą występować naturalnie w różnych produktach albo być produkowane syntetycznie. »

  • Aktualności
Więcej
Oznakowanie "made in" nie zwiększa bezpieczeństwa produktów - twierdzą pracodawcy

Identyfikowalność w produkcji żywności

  • 19 stycznia 2023

Identyfikowalność jest narzędziem zarządzania ryzykiem, które umożliwia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze lub władzom wycofanie lub odzyskanie produktów, które zostały uznane za niebezpieczne. Jest ona podstawą polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności. »

  • Aktualności
Więcej
zwrot akcyzy w rolnictwie

Glifosat

  • 6 stycznia 2023

Do kiedy można stosować glifosat »

  • Aktualności
Więcej
Prawo wodne

Nowy wykaz naturalnych wód mineralnych

  • 20 grudnia 2022

W Dzienniku Urzędowym Ministra Zdrowia 2022.119 opublikowane zostało Obwieszczenie Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 17 listopada 2022 r. w sprawie ogłoszenia wykazu wód uznanych jako naturalne wody mineralne. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • »
  • ostatnia »
4158414941484139413341264124412241144113

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip