• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe

Barwniki spożywcze a alergie pokarmowe

  • 9 maja 2021

Zastosowanie barwników spożywczych w celu nadania żywności bardziej atrakcyjnego i apetycznego wyglądu stosowane jest powszechnie. Dodany barwnik, choć poprawia wygląd żywności, może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumenta. Powszechnie uważa się, że barwniki naturalne są bezpieczne, natomiast badania pokazują, że mogą być przyczyną reakcji alergicznej, w tym wstrząsu anafilaktycznego. »

  • Aktualności
Więcej
b61cb73acf9ef29126eb34f2bb417422d0e60402-xlarge (1)

Jak skutecznie zarządzać alergenami - przydatne listy kontrolne do audytu wewnętrznego, część II

  • 9 maja 2021
  • Katarzyna Kot

Zarządzanie alergenami w żywności jest niezwykle istotnym zagadnieniem w produkcji żywności. Skuteczne zarządzanie alergenami zależy między innymi od prawidłowej ich identyfikacji w surowcach i produktach gotowych, umiejętności projektowania oddzielnych linii technologicznych dla żywności wolnej od alergenów, mycia i dezynfekcji oraz prawidłowego i jasnego dla konsumenta znakowania alergenów na opakowaniach. »

  • Aktualności
Więcej
worldfoodpoland-fbpost-960x960-medialny-wiplogo

WordlFood Poland Virtual EXPO 2021

  • 20 kwietnia 2021

Miło nam Państwa poinformować, że zostaliśmy Partnerem najbliższej edycji targów WorldFood Poland, która w tym roku ze względu na pandemię odbędzie się w formie wirtualnej,  w dniach 20-20 kwietnia 2021 r. »

  • Aktualności
Więcej
worldfood2021-Virtual Expo

WorldFood Poland Virtual EXPO 2021

  • 14 kwietnia 2021

Pracujesz w handlu? Jesteś odpowiedzialny za zakupy w sieci detalicznej albo hurtowni? Zajmujesz się dystrybucją produktów żywnościowych? A może działasz w sektorze HoReCa?  Zarezerwuj sobie czas w dniach 20-22 kwietnia i weź udział w targach online, podczas których odbędą się liczne konferencje branżowe oraz zaprezentują się firmy produkujące żywność i napoje. »

  • Aktualności
Więcej
f8915ce3ff6465e83fcbe6876ac13b0666e52a62-xlarge

Czy epidemia zwalnia z obowiązku współdziałania z medycyną pracy?

  • 4 lutego 2021

Czas epidemii COVID-19 to okres szczególny dla pracodawców w kontekście wyzwań z zakresu bezpieczeństwa pracy. To też ciężki czas dla służby medycyny pracy. Należy mieć na względzie, że zawieszenie obowiązków związanych z kierowaniem pracowników na okresowe badania profilaktyczne nie zwalnia pracodawców z pozostałych obowiązków związanych ze współdziałaniem ze służbą medycyny pracy w zakresie, o którym mowa w ustawie regulującej jej funkcjonowanie. »

  • Aktualności
Więcej
f4573feb57f5c3dd180ddba329904c26036874cf-xlarge (9)

Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni dotykowych przez COVID-19 - lista kontrolna: współpraca z podmiotami zewnętrznymi świadczącymi usługi sprzątania.

  • 4 lutego 2021

W zakładach przemysłu spożywczego powinny działać systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. FSMS) wdrożone zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (ang. HACCP) w celu zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa i zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. »

  • Aktualności
Więcej
b566100a1b666663afc236e3ebdf16e024fc39bc-xlarge (9)

Najczęstsze problemy pracodawców w dobie pandemii

  • 4 lutego 2021

Nowym obowiązkiem pracodawcy jest aktywne przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się choroby COVID-19 na terenie zakładu pracy. Poznaj odpowiedzi naszego eksperta na pytania pracodawców, które dotyczą ich codziennych problemów w dobie pandemii. Sprawdź, czego możesz wymagać od pracowników, a czego pracownicy mogą wymagać od Ciebie. »

  • Aktualności
Więcej
3a5d560626e8cc9146002e2092829eff0ca25e2d-xlarge (1)

Niezamierzona obecność alergenów w kontekście wymagań prawa

  • 2 stycznia 2021

Zarówno rodzaj alergenów pokarmowych, jak i sposób znakowania na produktach spożywczych zostały zdefiniowane w unijnych przepisach prawnych. Otwartym problemem pozostaje natomiast dobrowolne znakowanie związane z możliwą niezamierzoną obecnością alergenów w produktach, tzw. zanieczyszczeniami krzyżowymi. Obecnie nie ma przepisów prawnych, które regulowałyby te zagadnienia. »

  • Aktualności
Więcej
Testy na obecność COVID-19 - spór nadal trwa

Testy na obecność COVID-19 - spór nadal trwa

  • 27 listopada 2020

W sytuacji, gdy w Polsce padają kolejne rekordy zachorowań na koronawirusa, wielu pracodawców z sektora spożywczego zastanawia się, czy wysłać pracownika na test na obecność wirusa Sars-Cov-2. Zdaniem pracodawców  przeprowadzenie jest jednym ze środków związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy w obecnej sytuacji epidemiologicznej. »

  • Aktualności
Więcej
767cbbbb3531dae0cec7c59996f51e977bfb9373-xlarge(1)

Jak bezpiecznie i zgodnie z prawem gospodarować odpadami

  • 6 listopada 2020
  • Patrycja Kaler

Każdy zakład produkcji spożywczej powinien wywiązywać się z obowiązków wynikających z przepisów prawa środowiskowego. Jednym z priorytetów polityki środowiskowej pozostaje kwestia minimalizowania ilości odpadów i zagospodarowania ich zgodnie z prawem. W artykule prezentujemy praktyczne sposoby zarzadzania i reorganizacji, by lepiej sprostać wymogom ochrony środowiska. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • »
  • ostatnia »
3948394739383937391239113909389738833876

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip