• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Przechowywanie żywności

Wykorzystanie termofilnych Bacillus w produkcji żywności

  • 6 września 2023

Bacillus termofilny jest dobrze tolerowany w warunkach wysokiej temperatury, korzystnie wpływając na zachowanie witalności podczas obróbki termicznej. Charakterystyka wytwarzania zarodników sprawia, że Bacillus dobrze przeżywają i funkcjonują w przewodzie pokarmowym. »

  • Aktualności
Więcej
Suplementy w diecie sportowca

Wyrok TSUE a oświadczenia zdrowotne z listy pending: możliwe implikacje dla branży

  • 4 września 2023

Niedawno do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) wpłynęło zapytanie prejudycjalne z Niemiec dotyczące interpretacji przepisów rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 w kontekście oświadczeń zdrowotnych związanego z żywnością, w tym suplementów diety zawierających składniki botaniczne. »

  • Aktualności
Więcej
zakupy przez Internet

Co dalej ze zrywkami?

  • 7 sierpnia 2023

Wiceminister Klimatu i Środowiska odpowiada na interpelację w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego. Interpelacja posła Michała Gramatyki i grupy posłów z 19 lipca 2023 r. dotyczyła planów Ministerstwa Klimatu i Środowiska w sprawie toreb na zakupy z tworzywa sztucznego, zwanych zrywkami. W odpowiedzi na to zapytanie, wiceminister Jacek Ozdoba wyjaśnił stanowisko resortu w tej kwestii. »

  • Aktualności
Więcej
Opodatkowana jest tylko część diety, która przekracza ustalony limit

Nowe limity: dodatki do żywności

  • 28 lipca 2023

Istotna zmiana wynikająca z rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1329 z dnia 29 czerwca 2023 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla glicerolu (E 422), estrów kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (E 475) oraz polirycynooleinianu poliglicerolu (E 476).   »

  • Aktualności
Więcej
założenie spółki europejskiej

Komisja Europejska chce deregulacji „nowych GMO”

  • 20 lipca 2023

Proponowane prawodawstwo mające na celu traktowanie upraw pochodzących z nowych technik genomicznych jako odmian konwencjonalnych wzbudziło silny sprzeciw. »

  • Aktualności
Więcej
podpisywanie dokumentu

Chlorek rybozydu nikotynamidu

  • 15 czerwca 2023

W załącznikach I i II do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 ustanowiono wykaz witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych, które mogą być dodawane do żywności. Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/16 zezwolono na wprowadzenie na rynek chlorku rybozydu nikotynamidu jako nowej żywności dla dorosłych do stosowania w suplementach żywnościowych zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady. »

  • Aktualności
Więcej
wykres słupkowy z monet - wzrost

Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce od 2025 roku: przegląd nowych zasad i przepisów

  • 12 czerwca 2023

Od 2025 roku, Polska wprowadza system kaucyjny, który ma na celu zwiększyć stopień recyklingu i zmniejszyć ilość odpadów. »

  • Aktualności
Więcej
dieta biegacza

Kannabidiol (CBD) w suplementach diety

  • 6 czerwca 2023

Kannabidiol (CBD) jest uznany za żywność zgodnie z art. 2 Rozporządzenia 178/2002 r. Komisja Europejska uważa CBD za nową żywność (NF), której wprowadzenie na rynek musi być zgodne z przepisami dotyczącymi nowych produktów spożywczych. Obecnie Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenia nowe wnioski w sprawie CBD. »

  • Aktualności
Więcej
346151626_268001588977596_8058394458516656708_n

Food 4 Future Bilbao World Summit: Przyszłość zrównoważonej produkcji żywności dzięki robotyce i sztucznej inteligencji

  • 25 maja 2023

W ramach Food 4 Future Bilbao World Summit (15-18 maja 2023), odbyło się spotkanie ekspertów z dziedziny sztucznej inteligencji zastosowanej do projektowania nowych produktów spożywczych, technologii przemysłowych w produkcji żywności, centrów badawczo-rozwojowych zajmujących się doskonaleniem procesów produkcji i wykorzystaniem zasobów, innowacyjnych inicjatyw oraz rozwiązań mających wpływ na sektor, start-upów, które rewolucjonizują rynek i spełniają niespełnione potrzeby, a także modeli biznesowych i historii sukcesu firm i korporacji w tej branży.  »

  • Aktualności
Więcej
Grillowane warzywa

Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany

  • 11 kwietnia 2023

Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, „budzi obawy zdrowotne”, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA). »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • »
  • ostatnia »
4216421142104209420341954194417241714158

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip