Pozostałości pestycydów
Komisja przyjęła nowe przepisy, które po wejściu w życie obniżą najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) dwóch pestycydów w żywności. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wykazał, że te dwa chemikalia, należące do grupy pestycydów neonikotynoidowych, klotianidyna i tiametoksam, stanowią duże zagrożenie dla pszczół i przyczyniają się do globalnego spadku liczebności zapylaczy. Z tego powodu ich stosowanie na zewnątrz zostało już zakazane w UE w 2018 roku. »
Cukrole i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym
Cukrole, nazywane również ogólniej alkoholami cukrowymi, to grupa związków organicznych. Pochodzą od cukrów, mają słodki smak, dlatego są powszechnie używane w przemyśle spożywczym. Cukrole to białe substancje stałe, które są rozpuszczalne w wodzie. Mogą występować naturalnie w różnych produktach albo być produkowane syntetycznie. »
Identyfikowalność w produkcji żywności
Identyfikowalność jest narzędziem zarządzania ryzykiem, które umożliwia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze lub władzom wycofanie lub odzyskanie produktów, które zostały uznane za niebezpieczne. Jest ona podstawą polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności. »
EFSA: ponowna ocena enzymu podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę
Enzymy spożywcze znajdujące się w obrocie w Unii Europejskiej w tym również nowe, podlegają ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i zatwierdzeniu za pośrednictwem wspólnotowego wykazu UE. »
E959 - ponowna ocena bezpieczeństwa
Rozporządzenie (WE) nr 1333/20081 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków do żywności wymaga, aby dodatki do żywności podlegały ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zanim zostaną dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej (UE). Ponadto przewiduje się, że dodatki do żywności muszą pozostawać pod stałą obserwacją i muszą być ponownie oceniane przez EFSA. »
Pieniądze na innowacje - wykorzystaj szansę w programie NUTRITECH
Dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju wydłużył termin na składanie wniosków w I konkursie Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Wnioski można składać do dnia 30 listopada 2022 r. do godziny 16.00 »
Znakowanie żywności - panel dyskusyjny
System znakowania Nutri-Score z dnia na dzień rozprzestrzenia się na rynku unijnym i jest coraz częściej stosowany również przez polskich przedsiębiorców. W przeciwieństwie do innych rozważanych przez Komisję Europejską systemów znakowania, wywołuje wiele emocji i jest przedmiotem wielu burzliwych dyskusji. »
- « pierwsza
- «
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- »
- ostatnia »