• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
Zrzut ekranu 2019-10-01 o 11.30.13

Bezpieczny łańcuch paszowy w systemie GMP+

  • 1 października 2019

W roku 1992, po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych, przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego postanowili stworzyć system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz. Dostrzeżono zapotrzebowanie na bardziej efektywny nadzór nad łańcuchem pasz, który jest przecież częścią łańcucha żywnościowego. Bezpieczne pasze to bezpieczeństwo zdrowotne ludzi.  »

  • Aktualności
Więcej
jedzenie grejpfruta pomaga w szybkim chudnięciu

Jak bezpiecznie używać terminu „żywność funkcjonalna”?

  • 20 stycznia 2019
  • Katarzyna Kot

Coraz więcej producentów stosuje na opakowaniach oznaczenia „żywność funkcjonalna”. Najczęściej jest to znak graficzny uzupełniony o komunikat słowny. Czy taka praktyka jest zgodna z obowiązującym prawem? Czy producenci mogą umieszczać na etykietach tego typu informacje, a jeśli tak – to w jakich okolicznościach? »

  • Aktualności
Więcej
biurko z raportami, wykresami

Zmiany w standardzie BRc – część ii

  • 20 stycznia 2019
  • Patrycja Kaler

Co objęły zmiany w standardzie BRC w zakresie utylizacji odpadów na obszarach wysokiego ryzyka czy kontroli produktów i badań laboratoryjnych? »

  • Aktualności
Więcej
tabletki

Co powinieneś wiedzieć o oświadczeniach zdrowotnych

  • 23 listopada 2018
  • Monika Zboralska

Prawidłowe sformułowanie i zastosowanie oświadczenia zdrowotnego przy jednoczesnym zapewnieniu atrakcyjnej formy przekazu ma kluczowe znaczenie dla marketingu, reklamy i promocji produktu. Sprawdź, co powinieneś wiedzieć, by stosować je zgodnie z przepisami. »

  • Aktualności
Więcej
wykres słupkowy na liczydle

Jak deklarować QUID?

  • 23 listopada 2018
  • Joanna Olszak

Ciekawym i często trudnym zagadnieniem jest deklarowanie na etykiecie ilościowej zawartości niektórych składników produktów, czyli tzw. QUID (ang. Quantitative Ingredient Declarations). Zgodnie z artykułem 22 rozporządzenia 1169/2011 oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników użytych do wytwarzania lub przygotowania danego środka spożywczego jest obowiązkowe, gdy dany składnik lub kategoria składników występują w nazwie środka spożywczego lub są zwykle kojarzone z tą nazwą przez konsumenta, są podkreślone w etykietowaniu słownie, obrazowo lub graficznie oraz gdy są istotne w celu scharakteryzowania danego środka spożywczego i odróżnienia go od produktów, z którymi mógłby być mylony ze względu na jego nazwę lub wygląd. Jak zatem prawidłowo deklarować QUID? »

  • Aktualności
Więcej
bezpieczenstwozywnosci.wip.pl

Jak przechowywać żywność w warunkach polowych? Poradnik

  • 29 lutego 2024
  • Artykuł sponsorowany

Survival to niezwykle ciekawa forma aktywności, jednak dłuższe przetrwanie w warunkach polowych może być niemałym wyzwaniem. Szczególnie problematyczną kwestią dla osób decydujących się na wzięcie udziału w sztuce przetrwania jest przechowywanie żywności. Brak lodówki sprawia bowiem, że jedzenie może się szybko zepsuć. Istnieją jednak wskazówki, dzięki którym poradzenie sobie z jedzeniem podczas aktywności outdoorowych będzie znacznie prostsze.  »

  • Aktualności
Więcej
  Jak zmniejszyć liczbę kalorii w codziennej diecie?

Jak zmniejszyć liczbę kalorii w codziennej diecie?

  • 10 stycznia 2024
  • Artykuł sponsorowany

Wiele osób chętnie wprowadziłoby rozwiązania do swojej diety, które pozwolą na zrzucenie wagi. Negatywnie na to wpływa wizja liczenia kaloryczności każdego posiłku i makroskładników. Wynika to z faktu, że nie każdy ma na to czas i chęci. Należy jednak wiedzieć, że nie trzeba restrykcyjnie trzymać diety, aby pozytywnie wpłynąć na swoją wagę i samopoczucie. Istnieje kilka prostych rozwiązań, które znacząco ograniczają ilość spożywanych dziennie kalorii. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • »
  • ostatnia »
3758365536533629362842714253

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip