• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
DOC.20220210.41560851.1

Jaki będzie rok 2022 dla polskiej branży zbóż?

  • 11 lutego 2022

Teoretycznie wszyscy związani z polską branżą zbóż powinni ostatnio spać spokojnie. To, co zdrowe, lokalne i proste było w centrum około pandemicznego marketingu, ale też realnych zainteresowań większości Polaków w tym czasie. Jednak problemy branży restauracyjnej czy Brexit uderzają też w rynek zbóż. Jaki był dla niego rok 2021 i co będzie w kolejnym? »

  • Aktualności
Więcej
Posiłki profilaktyczne a podatek VAT

MZ: zmiany w wysokości podatku VAT dla środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

  • 6 lutego 2022

Ministerstwo Zdrowia informuje: »

  • Aktualności
Więcej
konferencja, szkolenie

W planie sesji plenarnej PE: praworządność w Polsce, klimat, strategia żywnościowa

  • 18 października 2021

Na sesji plenarnej, która rozpoczyna się w poniedziałek w Strasburgu, europosłowie odniosą się do obaw związanych ze stanem praworządności w Polsce i zagłosują nad rezolucją klimatyczną przed konferencją COP26; zajmą się też strategią „od pola do stołu” – wynika z planu opublikowanego przez służby prasowe Parlamentu Europejskiego. »

  • Aktualności
Więcej

IGI Food

  • 8 października 2021

Twoje źródło wiedzy o prawie żywnościowym. Rozwiązania prawne dla branży spożywczej.  »

  • Aktualności
Więcej
00041000

Zdrowe życie to długie życie

  • 8 października 2021

Kluczem do długiego i zdrowego życia jest odpowiednia profilaktyka. Każdy może zmienić nawyki związane z niewłaściwą dietą czy ze zbyt niską aktywnością fizyczną. Medycyna naprawcza powinna być ostatecznością – zgodzili się uczestnicy panelu dyskusyjnego „Mam wpływ na swoje życie i zdrowie”, który odbył się w ramach Kongresu 590. »

  • Aktualności
Więcej
92524944d5b6d0a173a0c2af11125a3124595c9c-xlarge (1)

Horyzont Europa

  • 12 września 2021
  • Katarzyna Kot

Środki na innowacyjne rozwiązania Horyzont Europa to unijny program badań i innowacji o wartości 95,5 mld euro na lata 2021–2027 i następca programu „Horyzont 2020”. Horyzont Europa opiera się na strategicznym planie przyjętym w marcu 2021 r. W ramach tego strategicznego dla UE programu znalazły się również środki na na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane. »

  • Aktualności
Więcej
a0c0912ed60b24360d4c8d88b9e2a9ee641cd194-xlarge (1)

Foodomika (ang. foodomics): nowe podejście do żywności

  • 1 sierpnia 2021

Foodomika to dyscyplina badawcza, która analizuje i bada cały zestaw substancji obecnych w naszej żywności (ang. foodome). Wykorzystuje ona zaawansowane platformy analityczne do badania składu żywności, a tym samym jej właściwości odżywczych i wpływu na zdrowie. Wyniki badań z zakresu foodomiki już teraz mają bezpośredni wpływ na konsumentów i przemysł spożywczy a wszystko wskazuje na to, że ich wpływ na cały rynek żywnościowy będzie jeszcze większy. »

  • Aktualności
Więcej
fc0e45c2ecb89ed0c8bb081eb66826fc364e28e0-xlarge (1)

Polski rynek produktów ekologicznych - szanse i zagrożenia

  • 4 lipca 2021

Analizując dane statystyczne dotyczące rynku produktów ekologicznych w Polsce można odnieść wrażenie, że nadchodzą złote czasy dla producentów żywności ekologicznej a konsumenci jeszcze nigdy wcześniej nie byli skłonni płacić za żywność ekologiczną tak chętnie, jak teraz. Jest jeszcze druga strona medalu, niestety mniej optymistyczna. Dynamikę wzrostu sprzedaży może skutecznie zahamować polski rolnik, który zwyczajnie nie nadąża z produkcją lub wyprodukowaną żywność sprzedaje poza granicami Polski. »

  • Aktualności
Więcej
fba8fe6bc273d5d61cd68e99909d7cb1bdcc110f-xlarge (1)

Alergeny w firmie - ABC zarządzania w małej firmie produkcyjnej

  • 14 czerwca 2021

Alergie pokarmowe czy też nietolerancję pokarmowe o podłożu immunologicznym stają się coraz większym problemem związanym z bezpieczeństwem żywności. Coraz częściej słyszy się o poważnych niepożądanych reakcjach na pokarm. Bardzo istotne jest z punktu widzenia producentów żywności w oparciu o ocenę ryzyka dla konsumentów z alergią pokarmową rozważyć zaprojektowanie pomieszczeń w taki sposób, aby uniknąć krzyżowania się alergenów. Ponadto zapewnić odpowiedni system odpylania w taki sposób, aby zminimalizować prawdopodobieństwo kontaktu krzyżowego alergenów w powietrzu, w całym obszarze przetwarzania zwłaszcza w przypadku sproszkowanych alergenów np. mąki, mleka w proszku, białka sojowego. »

  • Aktualności
Więcej
46d46e7f1f1649429e2e2a3204efabf189d79088-xlarge (1)

Zmiany mikrobiologiczne żywności

  • 14 czerwca 2021

Psucie – proces, polegający na rozkładzie podstawowych składników organicznych żywności do prostych związków nadających produktom nieprzyjemny wygląd, smak i zapach. »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • »
  • ostatnia »
4026401839973996399439713968395739553954

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip