• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Aktualności

  • Aktualności
cb82fcd2cb72b36b06b3ded6fc90ff30cb3fa920-xlarge (1)

10% opłata za reklamę suplementów diety planowana od 1 kwietnia 2020 r.

  • 5 marca 2020
  • Paweł Majcher

Ministerstwo zdrowia przygotowało projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów do konsultacji społecznych. Jej celem ma być troska o dobro konsumentów. Celem projektu ustawy jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Według rządowego projektu ustawy media mają płacić 10 procent podatku od emitowanych reklam suplementów diety Środki te będą przekazywane Narodowemu Funduszowi Zdrowia. Planowany termin wejścia w życie ustawy to 1 kwietnia 2020 r. bieżącego roku. »

  • Aktualności
Więcej
3a5d560626e8cc9146002e2092829eff0ca25e2d-xlarge(1)

Jak przygotować procedurę wycofywania wadliwego produktu z rynku?

  • 4 lutego 2020

Część I Każdy przedsiębiorca zobowiązany jest do zapewnienia  najwyższej jakości produktów żywnościowych. Niestety niekiedy dochodzi do pomyłek lub błędów, które powodują, że w obrocie znajduje się produkt, który nie spełnia wymagań jakościowych  a nawet może być niebezpieczny dla konsumentów. W tej sytuacji należy jak najszybciej wycofać produkt z rynku, korzystając z przygotowanej wcześniej procedury. »

  • Aktualności
Więcej
b315490d079dd714ff3483dafc8d7c60df6b536f-xlarge(1)

Jak zapobiegać skażeniu żywności przez patogeny odzwierzęce?

  • 4 lutego 2020

Zapobieganie chorobom odzwierzęcym zaczyna się na etapie pozyskiwania surowca przeznaczonego do produkcji, kolejnym krokiem jest rygorystyczna kontrola środowiska produkcji i personelu. Wprowadzając program prewencji, warto przyjrzeć się miejscom w zakładzie, w których bakterie najczęściej zalegają – proponujemy skorzystać z zaprezentowanego w artykule przewodnika. »

  • Aktualności
Więcej
03bd6f2fd216a3bbe1e29560916ebef241a53fec-xlarge(1)

Probiotyki na rynku żywności - perspektywy i prognozy

  • 4 lutego 2020
  • Katarzyna Kot

Raporty  dotyczące rozwoju rynku probiotyków przewidują, że w latach (2020-2024). europejski rynek produktów probiotycznych będzie wykazywał tendencję rosnącą. Wszyscy analitycy oczekują znacznego wzrostu probiotyków stosowanych jako dodatki do żywności i napojów,  jak również  segmentu paszowego. »

  • Aktualności
Więcej
cfdd452bb5e3a678bd2cb0050e3ce576fdcef652-xlarge(1)

Walidacja w przemyśle spożywczym

  • 4 lutego 2020

Pojęcie walidacji pojawiło się w zarządzaniu jakością wraz z normami serii ISO 9000. Początkowo tylko jako forma oceny skuteczności projektowania wyrobu, a w ostatnim wydaniu normy ISO 9001:2015 wprowadzono je dodatkowo w punkcie 7.5.2- walidacja procesu produkcji lub realizacji usługi. Walidację określono jako sposób upewniania się, że nowy wyrób lub proces jego wytwarzania, spełnia oczekiwania. Kiedy zatem możemy uznać nasz produkt czy proces za zwalidowany? Jak uzyskać pewność, że to, co ma działać, faktycznie działa i że jest skuteczne?  Kiedy faktycznie spełnia oczekiwania? »

  • Aktualności
Więcej
be359a162f3cbfac3f6def4d86d8a2440ec8dc94-xlarge(1)

BRC GLOBAL STANDARD dla opakowań – zmiany wprowadzone w 6 wersji

  • 3 stycznia 2020
  • Patrycja Kaler

Zmiany w standardzie BRC dla opakowań i materiałów opakowaniowych zostały opracowane przez grupy robocze złożone z producentów opakowań, sprzedawców detalicznych, właścicieli marek, firmy pakujące do gastronomii, jednostki certyfikujące i niezależnych ekspertów technicznych. »

  • Aktualności
Więcej
8ab7208da9038a919ea691cced2f8340d5e70e15-xlarge(1)

Kraj pochodzenia mięsa bardziej widoczny – propozycja zmiany w rozporządzeniu

  • 3 stycznia 2020

Ministerstwo Rolnictwa zaproponowało nowelizacje Rozporządzenia w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Proponowana zmiana ma na celu umożliwienie konsumentom otrzymania dodatkowej informacji o kraju pochodzenia mięsa świeżego, schłodzonego i zamrożonego ze świń, owiec, kóz i drobiu w obrocie detalicznym w formie graficznej, tj. pod postacią wizerunku flagi państwa pochodzenia. »

  • Aktualności
Więcej
Owoce mnicha

Clean label, czyli czego chcą konsumenci

  • 2 grudnia 2019

Konsumenci coraz głośniej komunikują producentom, czego oczekują: nie chcą sztucznych słodzików, barwników ani konserwantów, ani genetycznie modyfikowanych składników i wysoko przetworzonych produktów. Clean label już dawno przestało być modą, to poważny trend, z którym przyjdzie zmierzyć się producentom żywności. Eksperci od marketingu żywności  i stratedzy od rozwoju rynku nie mają wątpliwości. Każdy producent, który zignoruje ten trend, zrazi do siebie olbrzymią grupę klientów. Jak ważne jest zasada clean label wiedzą małe, lokalne firmy czy start-upy z branży spożywczej, dla których wejście na rynek możliwe było tylko dlatego, że wprowadziły reguły clean label. »

  • Aktualności
Więcej
Sprawozdanie

Jak stosować reguły dotyczące wskazywania kraju lub miejsca pochodzenia podstawowego składnika. Praktyczna interpretacja Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE)2018 /775

  • 4 listopada 2019

Czy etykiety wszystkich środków spożywczych muszą zawierać informację o pochodzeniu produktu? I czy każdy środek spożywczy zawsze musi mieć podstawowy składnik? Jak intepretować pojęcia „kraju pochodzenia” i „miejsca pochodzenia”? to najbardziej problematyczne dla producentów żywności zagadnienia. Temat zawsze wzbudzał dużo emocji, a od 2020 roku będzie ich jeszcze więcej. »

  • Akty Prawne
Więcej
hamburger i frytki

Środki łagodzące służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności

  • 4 listopada 2019

W kwietniu 2002 rynek spożywczy i konsumenci zostali zaskoczeni nieoczekiwanymi  doniesieniami o tym, że wiele produktów spożywczych poddanych obróbce termicznej w  wysokiej temperaturze zawiera znaczne ilości akryloamidu, substancji znanej dotąd jedynie jako przemysłowa, wykorzystywana w produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów i zapraw murarskich, a także w przemyśle celulozowo-papierniczym.  »

  • Aktualności
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • »
  • ostatnia »
3800379137933790379237823783377237673765

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip