Załącznik II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 zawiera unijny wykaz alergenów pokarmowych. Aby zapewnić konsumentom lepsze informacje i uwzględnić najnowszą wiedzę naukową, art. 21 ust. 2 rozporządzenia nakłada na Komisję obowiązek systematycznego ponownego sprawdzania i, w razie potrzeby, aktualizacji załącznika II. Aktualizacja taka może polegać na dodaniu substancji do wykazu lub jej usunięciu. W tym kontekście, w następstwie danych przedstawionych Komisji przez wnioskodawcę (Dupont), zwrócono się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o wydanie opinii dotyczącej prawdopodobieństwa wystąpienia działań niepożądanych u podatnych osób w wyniku spożycia kwasu behenowego produkowanego z nasiona gorczycy stosowane do produkcji emulgatorów w określonych warunkach. Oceniono następujące substancje: E 470a: sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych, E 471: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz E 477: estry propano-1,2-diolu kwasów tłuszczowych.
Kwas behenowy poza listą alergenów: projekt rozporządzenia
Został opracowany projekt: „ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) …/… z dnia XXX zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do kwasu behenowego z nasion gorczycy do stosowania w produkcji niektórych emulgatorów.
-
jak brzmi proponowana zmiana w odniesieniu do kwasu behenowego z nasion gorczycy
-
jaka jest opinia EFSA na temat alergenności kwasu behenowego
-
od kiedy zaczną obowiązywać zmiany.
Opinia EFSA
W dniu 25 października 2016 r. EFSA przyjęła opinię naukową, w której stwierdziła, że jest mało prawdopodobne, aby doustne spożycie wyżej wymienionych emulgatorów wywołało reakcję alergiczną u osób uczulonych na musztardę w proponowanych warunkach stosowania. W świetle nowych pojawiających się dowodów i uwagi państwa członkowskiego zwrócono się do EFSA o dokonanie przeglądu swojej pierwotnej opinii i, w razie potrzeby, jej aktualizację. W dniu 25 września 2023 r. EFSA opublikowała drugą opinię, w której stwierdziła, że na podstawie dostępnych informacji i danych jest niezwykle mało prawdopodobne (prawdopodobieństwo ≤ 1%), aby doustne spożycie emulgatorów wytwarzanych przy użyciu kwasu behenowego z nasion gorczycy (tj. , E470a, E471 i E477) w proponowanych warunkach stosowania wywołają reakcję alergiczną u osób uczulonych na gorczycę.
Celem niniejszego aktu delegowanego jest zwolnienie kwasu behenowego pochodzącego z nasion gorczycy stosowanego do produkcji wyżej wymienionych emulgatorów z obowiązku oznaczania go jako alergen, a zatem zmiana pkt 10 załącznika II do rozporządzenia, który odnosi się do musztardy.
Proponowana zmiana
Zmiana dotyczy punktu 10 załącznika II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011, który otrzymuje brzmienie:
„10. Gorczyca i produkty pochodne, z wyjątkiem: kwasu behenowego o czystości co najmniej 85%, otrzymywany po dwóch etapach destylacji stosowany do produkcji emulgatorów E 470a, E 471 i E 477;”
Proponowana data przyjęcia: I kwartał 2024 r.
Proponowana data wejścia w życie: 1 kwietnia 2024 r.
Proponowany środek wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.