Yersinia w zakładzie spożywczym – co każdy producent powinien wiedzieć, by skutecznie przeciwdziałać zagrożeniu

Dodano: 17 sierpnia 2025
Yersinia w zakładzie spożywczym – co każdy producent powinien wiedzieć, by skutecznie przeciwdziałać zagrożeniu

Yersinia to rodzaj bakterii, w którym znajdują się zarówno groźne patogeny ludzi i zwierząt, jak i niegroźne gatunki środowiskowe. Najbardziej znanym przedstawicielem jest dżumowa Yersinia pestis, jednak w bezpieczeństwie żywności kluczowe znaczenie mają Y. enterocolitica oraz Y. pseudotuberculosis, wywołujące chorobę zwaną jersiniozą u ludzi i zwierząt.

Pozostało jeszcze 97% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 82 - Sierpień 2025

okładka ajm82

Nowe limity arsenu nieorganicznego w rybach i owocach morza – zmiana rozporządzenia Komisji (WE) nr 2023/915

Dostępny w wersji elektronicznej