Bezpieczny łańcuch paszowy w systemie GMP+
W roku 1992, po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych, przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego postanowili stworzyć system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz. Dostrzeżono zapotrzebowanie na bardziej efektywny nadzór nad łańcuchem pasz, który jest przecież częścią łańcucha żywnościowego. Bezpieczne pasze to bezpieczeństwo zdrowotne ludzi. »
Przechowywanie mrożonej żywności
Warunki przechowalnicze przede wszystkim mrożonej żywności mają istotny wpływ na jej jakość. Jednym z parametrów decydujących jest temperatura. Wpływ innych czynników jest ograniczony w miarę wprowadzania coraz niższej temperatury przechowalniczej. Warunki chłodnicze pozostają w stanie równowagi, gdy ilość ciepła i wilgotność dopływająca do pomieszczenia jest równa ilości ciepła i wilgoci odprowadzanej przez układ chłodniczy. »