• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 16, Marzec 2020

  • Lista wydań
  • 2020
  • Nr 16, Marzec 2020

Bezpieczeństwo żywności, Numer 16, marzec 2020 r.,

  • 10 marca 2020
  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

10% opłata za reklamę suplementów diety planowana od 1 kwietnia 2020 r.

  • 5 marca 2020
  • Paweł Majcher

Ministerstwo zdrowia przygotowało projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów do konsultacji społecznych. Jej celem ma być troska o dobro konsumentów. Celem projektu ustawy jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów. Według rządowego projektu ustawy media mają płacić 10 procent podatku od emitowanych reklam suplementów diety Środki te będą przekazywane Narodowemu Funduszowi Zdrowia. Planowany termin wejścia w życie ustawy to 1 kwietnia 2020 r. bieżącego roku. »

  • Aktualności
Więcej

GMO w aspekcie żywności ekologicznej. Jak unikać zanieczyszczeń w praktyce?

  • 5 marca 2020

Żywność ekologiczna to żywność wytworzona metodami rolnictwa ekologicznego, bez zastosowania sztucznych nawozów, pestycydów, organizmów modyfikowanych genetycznie(GMO), bez napromieniowania, w większości przypadków bez użycia substancji dodatkowych takich jak konserwanty, barwniki i inne. Ekologiczne produkty żywnościowe wytwarzane są w gospodarstwach ekologicznych z produktów roślinnych i zwierzęcych i pochodzenia zwierzęcego. Każdy z produktów powinien pochodzić w przypadku roślin z upraw ekologicznych, w przypadku mięsa z chowu ekologicznego gwarantując przez producenta przestrzeganie zasad produkcji ekologicznej i utrzymanie zasadniczych cech produktu na każdym etapie produkcji. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Kary pieniężne za nieprzestrzeganie wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety

  • 5 marca 2020

Rynek spożywczy proponuje konsumentom nader często środki spożywcze, w tym suplementy diety, sugerując, że posiadają one właściwości zapobiegania chorobom i leczenia chorób. Obowiązkiem podmiotu działającego na rynku spożywczym jest stosowanie się do odpowiednich przepisów prawa żywnościowego, w tym również do wymagań w zakresie znakowania żywności. Jak to wygląda w praktyce? Czy podmiotom działającym na ryku spożywczym zdarza się działać w tej materii niezgodnie z prawem? Jak w takim przypadku działają organy kontroli i czy jest możliwość odwołania się od ich decyzji? Jakie sankcje grożą za naruszanie stosownych przepisów? »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Numer 16, marzec 2020 r.

  • 5 marca 2020
  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Systemy klasyfikacji żywności. Czy warto je stosować?

  • 5 marca 2020

W UE trwają dyskusje nad potrzeba wprowadzenia powszechnego obowiązku stosowania na opakowaniu żywności oznaczeń jej wartości zdrowotnej. Wprowadzenie na szczeblu europejskim jednego oficjalnego systemu etykietowania będzie zapewne nieuniknione dla branży spożywczej. Najbardziej popularny w UE i forsowany przez organizacje konsumenckie jest system Nutri-score. Na czym on polega? »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Tworzenie kultury w organizacji jako droga do bezpieczeństwa żywności

  • 5 marca 2020

Przykład zawsze idzie z góry. To liderzy oraz osoby na stanowiskach kierowniczych, poprzez konkretne komunikaty i działania są odpowiedzialni za tworzenie kultury w organizacji, która ma bezpośredni wpływ na efektywność w podnoszeniu poziomu bezpieczeństwa. To oni również mogą podjąć dialog wewnątrz organizacji, aby stworzyć odpowiedni wzorzec standardów postępowania pracowników, najbardziej optymalny pod kątem poprawy bezpieczeństwa żywności. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej

Wykorzystanie probiotyków w przemyśle mięsnym

  • 5 marca 2020

Czym są probiotyki, jaki mają wpływ na organizm? Probiotyki to żywe, niepatogenne mikroorganizmy (takie jak bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus,  Bifidobakterium oraz inne), które działają korzystnie na nasze zdrowie i zachowanie równowagi bakteryjnej flory jelitowej. »

  • 2020Nr 16, Marzec 2020
Więcej
38013800379837973794379537993796

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip