Co może kontrolować Państwowa Inspekcja Sanitarna cz. I
Ważny wyrok WSA w Poznaniu: Poza obszarem właściwości rzeczowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej pozostają te aspekty produkcji lub obrotu żywnością (w tym jej pakowania i oznaczania), które nie mają wpływu na spełnienie przez żywność wymogów higienicznych, sanitarnych i zdrowotnych i których naruszenie nie zagraża zdrowiu i życiu człowieka. »
Jakość produktów ekologicznych
Rolnictwo ekologiczne to technika, która polega na uprawie roślin i hodowli zwierząt w sposób naturalny. Proces ten obejmuje użycie materiałów biologicznych, unikanie substancji syntetycznych w celu utrzymania żyzności gleby i równowagi ekologicznej, minimalizując w ten sposób zanieczyszczenia ekosystemu i marnotrawstwo żywności. »
Kary za fałszowanie żywności. Jak nie popełnić błędu w oznakowaniu produktu wolnego od GMO
Konsumenci, kupując produkty żywnościowe są przekonani, że zakupiony produkt sprosta ich potrzebom. Oczekują, że żywność ta będzie bezpieczna, tj. nie zagrozi ich zdrowiu, a surowce użyte przy jej produkcji będą spełniały najwyższe standardy jakości przewidziane przepisami prawa żywnościowego. »
Rozpoznawalność znaków jakości i certyfikacji
Z badań wynika, że nie tylko cena wpływa na decyzje zakupowe. Klienci coraz częściej biorą pod uwagę jakość żywności i jej pochodzenie. Odpowiedź producentów żywności była błyskawiczna: na rynku pojawiło się coraz więcej produktów oznakowanych różnymi znakami jakości. »
Ślad węglowy na etykietach produktów żywnościowych – od kiedy obowiązkowy?
Badania skutków zmian klimatu wskazują, że głównym zagrożeniem rozwoju ekonomicznego i stanu środowiska w świecie są wysokie poziomy emisji gazów cieplarnianych (GHG) wynikające z nadmiernego wykorzystywania energii z paliw kopalnych oraz intensywnej produkcji rolniczej. »
Zmiany w rolnictwie ekologicznym – co się zmieni od 1 stycznia 2022 r.
Projekt ustawy o rolnictwie ekologicznym to efekt zmian, jakie mają miejsce na szczeblu prawa unijnego. Nowelizacja przepisów rozporządzenia 2017/626 oraz uchwalenie nowego rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, które zacznie być stosowane od 1 stycznia 2022 r., wymusiły zmiany w polskim systemie prawnym. »