Nr 27, luty 2021
Czy epidemia zwalnia z obowiązku współdziałania z medycyną pracy?
Czas epidemii COVID-19 to okres szczególny dla pracodawców w kontekście wyzwań z zakresu bezpieczeństwa pracy. To też ciężki czas dla służby medycyny pracy. Należy mieć na względzie, że zawieszenie obowiązków związanych z kierowaniem pracowników na okresowe badania profilaktyczne nie zwalnia pracodawców z pozostałych obowiązków związanych ze współdziałaniem ze służbą medycyny pracy w zakresie, o którym mowa w ustawie regulującej jej funkcjonowanie. »
Czyszczenie i dezynfekcja powierzchni dotykowych przez COVID-19 - lista kontrolna: współpraca z podmiotami zewnętrznymi świadczącymi usługi sprzątania.
W zakładach przemysłu spożywczego powinny działać systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności (ang. FSMS) wdrożone zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (ang. HACCP) w celu zarządzania ryzykiem bezpieczeństwa i zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. »
Nr 26, styczeń 2021
Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych
Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych. »
CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kannabinoidów
TSUE stwierdził, że "państwo członkowskie nie może zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia". »
Certyfikacja żywności “Viruses-free”
Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »