• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 40, marzec

  • Lista wydań
  • 2022
  • Nr 40, marzec

Hazop jako narzędzie oceny ryzyka w produkcji żywności

  • 6 lutego 2022

Metodologia HAZOP, znana i używana od kilkudziesięciu lat, pozwala na szczegółową identyfikację zagrożeń i problemów operacyjnych. Systemowa identyfikacja odchyleń, np. procesowych od założeń projektowych pozwala na zdefiniowanie potencjalnych niebezpiecznych scenariuszy awaryjnych z opisem ich przyczyn oraz skutków. Celem analizy HAZOP jest zidentyfikowanie wszystkich potencjalnych zagrożeń i strat, jakie mogą wystąpić w realizowanych działaniach. Ma to duże znaczenie w zarządzaniu bezpieczeństwem procesowym. »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Jak w wyniku procesów przetwórstwa nasion maku lekarskiego można zmniejszyć zawartość alkaloidów opium: morfiny i kodeiny?

  • 6 lutego 2022

Mak lekarski (Papaver somniferum L.) uprawiany jest jako roślina jednoroczna w krajach takich jak Chiny, Indie, Czechy czy Turcja, głównie ze względu na zawartość opium i oleju. Roślina ta należy do jednych z najstarszych gatunków uprawnych przede wszystkim ze względu na wysokiej wartości olej tłoczony z nasion oraz specyficznych właściwości związanych z obecnością alkaloidów w maku. Nasiona maku zawierają do 50% oleju odznaczającego się wysoką zawartością kwasu oleinowego i linolowego. »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Nr 40 Marzec 2022

  • 6 lutego 2022
  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Szkodniki w magazynach zbożowych, paszowych i żywnościowych

  • 6 lutego 2022

Warunki magazynowania zbóż i ewentualna obecność w nich szkodników magazynowych w znacznej mierze wpływa na ostateczny poziom strat i jakość składowanego surowca. Panujące w magazynach warunki sprzyjają zwykle rozwojowi wielu szkodników magazynowych, w szczególności w tym owadom. Dzięki małym rozmiarom ciał, ukrytemu trybowi życia są one trudne do szybkiego wykrycia i zlikwidowania. »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Wzorcowanie urządzeń pomiarowych na spożywczych liniach produkcyjnych

  • 6 lutego 2022

Większość firm produkcyjnych z branży spożywczej widzi dużą potrzebę działania w zakresie jakości, bezpieczeństwa i wydajności. Szczególnie, że na polskim rynku funkcjonuje kilka standardów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, jak: ISO, IFS, BRC czy wymogi prawne GMP. Każdy z tych standardów wymaga od wytwórcy kontroli procesu produkcyjnego, a co za tym idzie, weryfikacji poprawności wskazań pracującej aparatury kontrolno-pomiarowej. »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Zapowiadane zmiany

  • 6 lutego 2022

Trwają prace nad projektem ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw. Ten krajowy akt prawny oprócz tego, że określa pewne ramy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych stanowi także podstawę kompetencyjną do prowadzenia kontroli przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (IJHARS). »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej

Znakowanie żywności pakowanej QUID

  • 6 lutego 2022

QUID wyraża się wartością procentową, która musi odpowiadać ilości składnika lub składników w chwili jego/ich użycia, przy czym należy go podać albo w nazwie środka spożywczego (lub bezpośrednio przy niej) albo w wykazie składników w powiązaniu z danym składnikiem lub kategorią składników. »

  • 2022Nr 40, marzec
Więcej
4021402440254019402340224020

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip