Skuteczne kontrole zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych produktach według FAO, WHO
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały podsumowanie ostatnich wspólnych spotkań ekspertów ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego (JERMA) dotyczących zapobiegania i kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych owocach i warzywach. »
Orzecznictwo: Jak poprawnie klasyfikować produkt jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego FSMP?
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) w wyroku opublikowanym 27 października 2022 r. stwierdził, że: „do celów takiej kwalifikacji nie wystarczy, że pacjent, spożywając tę żywność, odniesie z tego ogólną korzyść, ponieważ zawarte w niej substancje przeciwdziałają zaburzeniu lub łagodzą jego objawy”. Sprawdź, jakie kryteria musi spełniać żywność, aby mogła być zaklasyfikowana jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w świetle wyroku TSUE. Jest to tym bardziej istotne, że wyrok TSUE dotyczy stosowanych aktualnie przepisów, nie ma okresu przejściowego umożliwiającego dostosowanie produktu do kwalifikacji. »