Drobnoustroje wywołujące zakażenia i zatrucia pokarmowe

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 8 maja 2019

Egzotoksyny – wydzielane przez żywe komórki, znajdują się w dużej ilości w pożywce (żywności). Wysoce toksyczne, powodują śmierć w dawkach miligramowych. Względnie niestałe zostają unaczynione przez ogrzanie w temperaturze 60 °C (można przez działanie formaliny, przeprowadzić w nietoksyczny antygenowo czynny taksoid), silne antygeny powodujące powstawanie przeciwciał o wysokim mianie. Proteiny o masie cząsteczkowej 10000 – 900000 wytwarzane głównie przez bakterie Gram dodatnie.

Pozostało jeszcze 96 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 11 - Nr 11, Październik 2019

OkladkaJMNR11

Bezpieczny łańcuch żywności w systemie GMP+

Dostępny w wersji elektronicznej