Bacillus cereus - karta charakterystyki

Dodano: 14 czerwca 2021
Bacillus cereus - karta charakterystyki

Taksonomia

Bacillus cereus jest Gram-dodatnią, ruchliwą, względnie beztlenową laseczką zdolną do wytwarzania endospor. Obejmuje co najmniej dziewięć gatunków: B.cereus sensu stricto znany z właściwości chorobotwórczych wobec ludzi, B. thuringiensis biosyntetyzujący toksyny owadobójcze, psychrotolerancyjny B.weihenstephanensis, B. mycoides oraz B. pseudomycoides charakteryzujące się ryzoidalnym wzrostem na podłożach stałych, B. anthracis będący czynnikiem etiologicznym wąglika, a także posiadający właściwości probiotyczne B. toyonensis, termotolerancyjny i cytotoksyczny B.cytotoxicus oraz izolowany przede wszystkim z żywności B.wiedmannii.

Pozostało jeszcze 86% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Słowa kluczowe:
bakteria

Najnowszy numer

Nr 66 - Kwiecień 2024

okładka AJM66

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

Dostępny w wersji elektronicznej