Bacillus cereus - karta charakterystyki

Taksonomia
Bacillus cereus jest Gram-dodatnią, ruchliwą, względnie beztlenową laseczką zdolną do wytwarzania endospor. Obejmuje co najmniej dziewięć gatunków: B.cereus sensu stricto znany z właściwości chorobotwórczych wobec ludzi, B. thuringiensis biosyntetyzujący toksyny owadobójcze, psychrotolerancyjny B.weihenstephanensis, B. mycoides oraz B. pseudomycoides charakteryzujące się ryzoidalnym wzrostem na podłożach stałych, B. anthracis będący czynnikiem etiologicznym wąglika, a także posiadający właściwości probiotyczne B. toyonensis, termotolerancyjny i cytotoksyczny B.cytotoxicus oraz izolowany przede wszystkim z żywności B.wiedmannii.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.
Logowanie
Słowa kluczowe:
bakteriaPodobne artykuły
Zobacz również
Najnowszy numer
Nr 78 - Kwiecień 2025

Skuteczna kontrola mycia i dezynfekcji w produkcji żywności – jak zapewnić bezpieczeństwo i zgodność z przepisami
Dostępny w wersji elektronicznej