Enzymy stosowane w przemyśle spożywczym

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 8 maja 2019

Enzymy co to takiego?

Enzymy to nic innego jak białka lub glikoproteiny produkowane przez organizmy wykazujące właściwości katalityczne. Jako katalizatory wykazują dużą efektywność katalityczną i specyficzność w katalizowaniu (przyśpieszaniu) reakcji chemicznych. W skład enzymu wchodzi część białkowa i niebiałkowa, ta druga to najczęściej koenzymy lub kofaktory czy węglowodany.

Pozostało jeszcze 97% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 80 - Czerwiec 2025

2025-06-07 21_20_26-4 AJM 0080.pdf - Adobe Acrobat Reader (64-bit)

RNAi w roślinach genetycznie modyfikowanych: nowe podejście, nowe wyzwania

Dostępny w wersji elektronicznej