Przegląd najważniejszych faktów

/appFiles/site_180/images/autor/ZUp1WynBb6XzaKi.png

Autor: Klaudia Kałwa

Dodano: 31 lipca 2019
Przegląd najważniejszych faktów

Bakterie z rodzaju Yersinia po raz pierwszy zostały opisane w 1883 r. przez Malasseza i Vignala .Zostały one wyizolowane ze zmienionych zapalnie narządów wewnętrznych u świnek morskich, zakażonych materiałem pochodzącym od dziecka zmarłego z powodu zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Wyizolowane wtedy pałeczki to dzisiejszy gatunek Yersina pseudotuberculosis. Obecnie rodzaj Yersinia liczy 12 gatunków, spośród których trzy (Y. pseu-dotuberculosis, Y. pestis, Y. enterocolitica) są patogenne dla człowieka. Chorobotwórcze szczepy z gatunku Y. enterocolitica wywołują jersiniozę, ostrą lub przewlekłą chorobę powodującą zaburzenia ze strony układu pokarmowego, a głównym źródłem zakażenia jest zanieczyszczona bakteriami żywność.

Pozostało jeszcze 91% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła


Najnowszy numer

Nr 73 - Listopad 2024

okładka AJM73

Wykrywanie alergenów: zanieczyszczenia krzyżowe, część II

Dostępny w wersji elektronicznej