Przegląd najważniejszych faktów
Bakterie z rodzaju Yersinia po raz pierwszy zostały opisane w 1883 r. przez Malasseza i Vignala .Zostały one wyizolowane ze zmienionych zapalnie narządów wewnętrznych u świnek morskich, zakażonych materiałem pochodzącym od dziecka zmarłego z powodu zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych. Wyizolowane wtedy pałeczki to dzisiejszy gatunek Yersina pseudotuberculosis. Obecnie rodzaj Yersinia liczy 12 gatunków, spośród których trzy (Y. pseu-dotuberculosis, Y. pestis, Y. enterocolitica) są patogenne dla człowieka. Chorobotwórcze szczepy z gatunku Y. enterocolitica wywołują jersiniozę, ostrą lub przewlekłą chorobę powodującą zaburzenia ze strony układu pokarmowego, a głównym źródłem zakażenia jest zanieczyszczona bakteriami żywność.
Dołącz do prenumeratorów magazynu
"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"
Sprawdź ofertę »- Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
- Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
- Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.