Określenia o charakterze rodzajowym

Dodano: 1 marca 2021
Określenia o charakterze rodzajowym

Na podstawie art. 1.4 rozporządzenia 1924/2006 „W przypadku określeń o charakterze rodzajowym tradycyjnie stosowanych w celu podkreślenia szczególnych cech danego rodzaju żywności lub napojów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzkie możliwe jest przyjęcie odstępstwa od ust. 3” […]. Przy czym przyjęcie wspomnianego odstępstwa umożliwia stosowanie określeń o charakterze rodzajowym, bez konieczności spełniania wymogu przewidzianego w art. 1.3 czyli bez konieczności jednoczesnego stosowania uzasadniającego oświadczenia zdrowotnego specyficznego, co ma szczególne znaczenie dla dla takich określeń jak: tabletki na kaszel, tabletki na gardło, syrop na kaszel. Odstępstwa dla tych określeń nie dotyczą [niestety] rynku polskiego! Odstępstwo we wszystkich państwach członkowskich UE jest przyznane jedynie określeniu „tonik”.
Odsłuchaj ten odcinek a więcej szczegółowych informacji znajdziesz w serwisie https://bezpieczenstwozywnosci.wip.pl

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Bezpieczeństwo żywności w praktyce"

Sprawdź ofertę »
W serwisie znajdziesz:
  • Informacje, o wszystkich zmianach przepisów, norm polskich lub europejskich, które mają związek z bezpieczeństwem żywności.
  • Poznasz trendy żywnościowe, a także praktyczne wskazówki, dzięki którym łatwiej będzie Ci zdobyć certyfikaty jakości lub oznakować produkty.
  • Gotowe wzory dokumentów i pomoc eksperta.

Logowanie

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła