Nanoopakowania
Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »
Nowe obowiązki: poznaj „normy handlowe” w sektorze owoców i warzyw
Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »
Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów
Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »
Metody bioanalityczne wynikające z Rozporządzenia 2017/644/ UE
„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »
Nowe techniki genomowe, cz. 2
Wymogi dotyczące treści powiadomień o wyrażeniu zgody na wprowadzenie do obrotu produktów zawierających lub składających się z GMO innych niż żywność lub pasza oraz treści wniosków o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy są określone w różnych aktach prawnych. Aby zapewnić spójność pomiędzy powiadomieniami o wyrażeniu zgody a wnioskami o zezwolenie na produkty kategorii 2 NGT, treść takich powiadomień i wniosków powinna być taka sama, z wyjątkiem tych dotyczących oceny bezpieczeństwa żywności i pasz, ponieważ dotyczą one wyłącznie kategorii 2 NGT jedzenie i karmienie. »
Glifosat: aktualny stan prawny
Komisja Europejska, działając zgodnie z przepisami prawa UE dotyczącego pestycydów i zasadami komitologii, była prawnie zobowiązana do przyjęcia decyzji o odnowieniu zatwierdzenia glifosatu przed wygaśnięciem aktualnej zgody (15 grudnia 2023 r.). Decyzja ta została podjęta na podstawie oceny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która nie wykazała istotnych obszarów obaw związanych z wpływem glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i środowisko. »
Metody potwierdzające wynikające z Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644
Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Rozporządzenia Komisji (UE) 2017/644 r. ustanawiającej metody pobierania i analizy próbek do celów kontroli poziomów dioksyn, dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli i niedioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli w niektórych środkach spożywczych: „Metody potwierdzające” są to metody, które dostarczają pełnych lub uzupełniających informacji, pozwalające na jednoznaczną identyfikację i ilościowe oznaczenie PCDD/F i dioksynopodobnych PCB na najwyższym dopuszczalnym poziomie lub w razie potrzeby na poziomie reagowania. W metodach tych wykorzystuje się chromatografię gazową z wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS) lub chromatografię gazową z tandemową spektrometrią mas (GC-MS/MS). »
- « pierwsza
- «
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- »
- ostatnia »