• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Orzecznictwo: spermidyna

  • 8 maja 2024

Europejski Trybunał Sprawiedliwości (ETS) wydał orzeczenie w sporze powstałym pomiędzy dwoma producentami suplementów diety. To decyzja dotycząca interpretacji obowiązującego rozporządzenia w sprawie nowej żywności (obowiązującego od 1 stycznia 2018 r.). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 2

  • 8 maja 2024

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin stanowi podstawę do przeprowadzenia kontroli na obszarze UE, w tym również na obszarze Polski. Natomiast szczegóły tejże kontroli oparte są na regulacjach wyrażonych ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Wiadomości legislacyjne

  • 8 maja 2024

Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W najnowszym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Projekt nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004

  • 10 kwietnia 2024

Projekt dotyczy wprowadzenia zmian w regulacjach dotyczących transportu tusz, udostępnienia nowych metod potwierdzających skuteczność pasteryzacji mleka oraz możliwości dodawania aromatów do jaj. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

  • 10 kwietnia 2024

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625, w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, stanowi podstawę do przeprowadzenia kontroli na obszarze UE, w tym również na obszarze Polski. Natomiast szczegóły tejże kontroli oparte są o regulacje wyrażone ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Wiadomości legislacyjne

  • 10 kwietnia 2024

Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W tym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej od początku 2024 roku. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Nanoopakowania

  • 10 marca 2024

Zmiana projektów opakowań, dodawanie informacji na etykietach, a nawet zmiana nazwy marki to powszechna taktyka stosowana, aby nakłonić konsumentów dbających o zdrowie do zakupu produktów. Co więcej, w epoce czwartej rewolucji przemysłowej (zwanej Przemysłem 4.0) rozwój opakowań przeżył ogromny impuls dzięki innowacjom cyfrowym i pojawiającym się technologiom, które towarzyszyły tej rewolucji. »

  • Aktualności
Więcej

Nowe obowiązki: poznaj „normy handlowe” w sektorze owoców i warzyw

  • 10 marca 2024

Komisja Europejska – rozporządzeniem delegowanym (UE) 2023/2429, w ramach reformy „norm handlowych” w sektorze owoców i warzyw – wprowadza obowiązek wskazania na etykiecie pochodzenia suszonych owoców i orzechów, suszonych fig, suszonych winogron, bananów dojrzewających w UE. »

  • Aktualności
Więcej

Greenclaims i greenwashing: nowe przepisy zakazujące wprowadzających w błąd twierdzeń na etykietach produktów

  • 8 lutego 2024
  • Katarzyna Kot

Parlament Europejski formalnie zatwierdził obecnie dyrektywę w sprawie wzmocnienia pozycji konsumentów na potrzeby zielonej transformacji (ECGT), której celem jest zapobieganie utrudnianiu przez nieuczciwe praktyki przedsiębiorstw utrudniania zrównoważonych wyborów konsumenckich. ECGT jest prekursorem lub „siostrzaną dyrektywą” unijnej dyrektywy w sprawie zielonych roszczeń (GCD). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Metody bioanalityczne wynikające z Rozporządzenia 2017/644/ UE

  • 8 lutego 2024

„Metody bioanalityczne” są to metody oparte na zasadach biologicznych, np. metody biologiczne wykorzystujące hodowle komórkowe, metody biologiczne bazujące na badaniu receptorów lub testy immunologiczne. Nie dają one wyników na poziomie kongenerów, a jedynie wskazanie poziomu TEQ wyrażonego w równoważnikach bioanalitycznych (BEQ), aby uwzględnić fakt, że nie wszystkie związki obecne w ekstrakcie próbki, które wywołują odpowiedź w badaniu, spełniają wszystkie wymogi zasady TEQ. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • »
  • ostatnia »
4308430543064296429142904279427842574258

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip