• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Prawo unijne

  • Prawo o żywności
  • Prawo unijne

Oliwa z oliwek, część II

  • 9 czerwca 2024

Współczesny rynek żywnościowy coraz częściej podkreśla znaczenie transparentności pochodzenia i jakości produktów. Oliwa z oliwek, będąca jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, nie jest tu wyjątkiem. Znana ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych i ceniona za niepowtarzalny smak, oliwa z oliwek stała się przedmiotem szczegółowych regulacji w Unii Europejskiej, które mają na celu ochronę konsumentów oraz utrzymanie reputacji tego cennego produktu. »

  • Aktualności
Więcej

Wiadomości legislacyjne

  • 7 czerwca 2024

Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W najnowszym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »

  • Aktualności
Więcej

Listeria monocytogenes: zmiany w przepisach

  • 8 maja 2024

W celu dostosowania przepisów UE do standardów Kodeksu Żywnościowego Komisja Europejska (KE) zaproponowała zmiany w swoich przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE). Jeśli nowe regulacje zostaną przyjęte, wejdą w życie po 1 stycznia 2026 r. Projekt ustawy można było komentować do 8 maja 2024 r. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Oliwa z oliwek, część I

  • 8 maja 2024

Współczesny rynek żywnościowy coraz częściej podkreśla znaczenie transparentności pochodzenia i jakości produktów. Oliwa z oliwek, będąca jednym z kluczowych składników diety śródziemnomorskiej, nie jest tu wyjątkiem. Znana ze swoich wyjątkowych właściwości zdrowotnych i ceniona za niepowtarzalny smak, oliwa z oliwek stała się przedmiotem szczegółowych regulacji w Unii Europejskiej, które mają na celu ochronę konsumentów oraz utrzymanie reputacji tego cennego produktu. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Orzecznictwo: spermidyna

  • 8 maja 2024

Europejski Trybunał Sprawiedliwości (ETS) wydał orzeczenie w sporze powstałym pomiędzy dwoma producentami suplementów diety. To decyzja dotycząca interpretacji obowiązującego rozporządzenia w sprawie nowej żywności (obowiązującego od 1 stycznia 2018 r.). »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 2

  • 8 maja 2024

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin stanowi podstawę do przeprowadzenia kontroli na obszarze UE, w tym również na obszarze Polski. Natomiast szczegóły tejże kontroli oparte są na regulacjach wyrażonych ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Wiadomości legislacyjne

  • 8 maja 2024

Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W najnowszym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Projekt nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004

  • 10 kwietnia 2024

Projekt dotyczy wprowadzenia zmian w regulacjach dotyczących transportu tusz, udostępnienia nowych metod potwierdzających skuteczność pasteryzacji mleka oraz możliwości dodawania aromatów do jaj. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Przeprowadzenie kontroli żywności przez organy upoważnione, część 1

  • 10 kwietnia 2024

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625, w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, stanowi podstawę do przeprowadzenia kontroli na obszarze UE, w tym również na obszarze Polski. Natomiast szczegóły tejże kontroli oparte są o regulacje wyrażone ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Wiadomości legislacyjne

  • 10 kwietnia 2024

Sektor produkcji żywności stoi w obliczu ciągłych wyzwań wynikających z nowych wymogów legislacyjnych. Zmiany te mogą mieć znaczący wpływ na sposób prowadzenia biznesu, wymagając od przedsiębiorstw elastyczności i ciągłej adaptacji do nowych regulacji. W tym wydaniu „Wiadomości legislacyjnych” skupiamy się na zestawieniu zmienionych aktów prawnych, które są kluczowe dla branży spożywczej od początku 2024 roku. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej
  • « pierwsza
  • «
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • »
  • ostatnia »
4327432143094307430843054306429642914290

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip