• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM55

  • Lista wydań
  • 2023
  • AJM55

Alternatywne białka

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Hodowla zwierząt, największy emitent gazów cieplarnianych w systemie żywnościowym, odpowiada za 15% światowych emisji. Białka alternatywne są najskuteczniejszą inwestycją, jeśli chodzi o zdrowie publiczne i zrównoważoną produkcję żywności. »

  • 2023AJM55
Więcej

Clean label: Jak nie łamać prawa

  • 12 maja 2023

Dla większości konsumentów termin „czysta etykieta” oznacza „zdrowy” i wolny od sztucznych dodatków i konserwantów. Jednak nie ma oficjalnej definicji „czystej etykiety”, co w praktyce sprawia producentom dużo trudności. »

  • 2023AJM55
Więcej

Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych. »

  • 2023AJM55
Więcej

Nr 55 Maj 2023

  • 12 maja 2023
  • 2023AJM55
Więcej

Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany

  • 12 maja 2023

Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA). »

  • 2023AJM55
Więcej

Weryfikacja systemu HACCP: na podstawie przewodnika w zakresie urzędowej oceny weryfikacyjnej systemu HACCP. Część II

  • 12 maja 2023
  • 2023AJM55
Więcej

Zmiany w przepisach dotyczących daty przydatności do spożycia żywności

  • 12 maja 2023
  • Katarzyna Kot

Działając w ramach strategii „Od pola do stołu”, Komisja Europejska przymierza się do zmian rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności („rozporządzenie FIC”). Jedna z proponowanych zmian polega na aktualizacji przepisów dotyczących oznaczania produktów spożywczych datą („do spożycia” i „najlepiej spożyć przed”). »

  • 2023AJM55
Więcej

Żywność barwiąca i ich ekstrakty. Dodatek do żywności czy składnik?

  • 12 maja 2023

Niektóre produkty spożywcze i ich ekstrakty mogą być użyte jako składnik żywności lub dodatek do żywności. Poznaj wytyczne Stowarzyszenia Naturalnych Barwników Spożywczych NATCOL. Kodeks przygotowany przez Stowarzyszenie ma stanowić narzędzie robocze wspierające producentów żywności, zwłaszcza przy rozważaniach, czy dana substancja jest żywnością barwiącą, czy nią nie jest. »

  • 2023AJM55
Więcej
41684167416341624165416941664164

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip