Mikroplastik a patogeny: jakie jest realne zagrożenie?
Coraz więcej badań potwierdza obecność mikroplastiku w produktach codziennego użytku. Znane są badania dotyczące wykrycia mikroplastiku w butelkowanej wodzie pitnej, a także produktach rybołówstwa. Niedawno opublikowane badania pozwalają wysnuć przypuszczenie, że mikroplastik należy traktować również jako potencjalne źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych. »
Opinia EFSA na temat nitrozoamin w żywności. Na horyzoncie zmiany
Narażenie na nitrozoaminy w żywności, podczas jej przygotowywania i przetwarzania, budzi obawy zdrowotne, zaznacza Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w swoim najnowszym projekcie opinii. Ocena EFSA dotycząca ryzyka dla zdrowia publicznego związanego z obecnością nitrozoamin w żywności wykazała, że dziesięć nitrozoamin jest rakotwórczych i genotoksycznych (może uszkadzać DNA). »
Zmiany w przepisach dotyczących daty przydatności do spożycia żywności
Działając w ramach strategii „Od pola do stołu”, Komisja Europejska przymierza się do zmian rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności („rozporządzenie FIC”). Jedna z proponowanych zmian polega na aktualizacji przepisów dotyczących oznaczania produktów spożywczych datą („do spożycia” i „najlepiej spożyć przed”). »
Żywność barwiąca i ich ekstrakty. Dodatek do żywności czy składnik?
Niektóre produkty spożywcze i ich ekstrakty mogą być użyte jako składnik żywności lub dodatek do żywności. Poznaj wytyczne Stowarzyszenia Naturalnych Barwników Spożywczych NATCOL. Kodeks przygotowany przez Stowarzyszenie ma stanowić narzędzie robocze wspierające producentów żywności, zwłaszcza przy rozważaniach, czy dana substancja jest żywnością barwiącą, czy nią nie jest. »