• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM57

  • Lista wydań
  • 2023
  • AJM57

Wyzwania i odpowiedzialności producentów marek własnych

  • 4 lipca 2023

Zarządzanie markami własnymi, zwłaszcza w obszarze sieci detalicznych, wiąże się z szeregiem wyzwań związanych z prawem żywnościowym. Właściciele marek własnych muszą nie tylko zadbać o jakość swoich produktów, ale także upewnić się, że ich produkty i etykiety są zgodne z przepisami. »

  • 2023AJM57
Więcej

Audyt identyfikowalności

  • 4 lipca 2023

Identyfikowalność zawsze była krytyczną częścią dokumentacji podczas audytów. Podczas audytu bezpieczeństwa żywności audytor zbiera obiektywne dowody w celu ustalenia, czy system bezpieczeństwa żywności jest odpowiedni i skuteczny. Audytor pomaga firmie w ustaleniu, czy zagrożenia są właściwie identyfikowane, a następnie kontrolowane lub eliminowane. »

  • 2023AJM57
Więcej

Lista kontrolna wdrażania nowego dostawcy. Część I

  • 4 lipca 2023

Dla każdego producenta żywności kluczowe jest dotrzymywanie harmonogramów produkcji, zapewnianie zgodności z przepisami. Jako producent żywności z pewnością masz już grupę godnych zaufania dostawców, jednak, jak pokazała pandemia COVID-19 i atak Rosji na Ukrainę, sytuacja może się bardzo szybko zmienić – czy to z powodu niedoboru surowców, niestabilności gospodarczej czy nowych przepisów. »

  • 2023AJM57
Więcej

Nr 57 Lipiec 2023

  • 4 lipca 2023
  • 2023AJM57
Więcej

Oznaczenia geograficzne UE i systemy jakości: wkrótce nowe zasady

  • 4 lipca 2023

Parlament Europejski zatwierdził w pierwszym czytaniu w dniu 31 maja 2023 r. wniosek ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie oznaczeń geograficznych Unii Europejskiej w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz systemów jakości produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2017/1001 i (UE) 2019/787 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012. »

  • 2023AJM57
Więcej

Raport FAO „Wkład żywności pochodzącej ze zwierząt lądowych w zdrowe diety na rzecz poprawy odżywiania i zdrowia”

  • 4 lipca 2023

Zgodnie z niedawnym raportem FAO (maj 2023) żywność pochodzenia zwierzęcego jest potrzebna do zapewnienia odpowiedniego żywienia i zdrowia ludzi. Bez wątpienia dostarcza ona białka o wysokiej wartości biologicznej, cenne kwasy tłuszczowe oraz bogactwo witamin i minerałów. »

  • 2023AJM57
Więcej

Składniki botaniczne żywności – ramy prawne

  • 4 lipca 2023
  • Katarzyna Kot

W miarę jak konsumenci stają się coraz bardziej świadomi związku między dietą a zdrowiem, oświadczenia zdrowotne dotyczące środków spożywczych stają się kluczowym elementem strategii marketingowych wielu firm. Definiowane jako wszelkiego rodzaju twierdzenia, które sugerują, iż istnieje specyficzna korzyść zdrowotna związana z konkretnym produktem spożywczym, takie oświadczenia stały się istotną częścią dialogu między producentami a konsumentami. »

  • 2023AJM57
Więcej
4200420142024196419741984199

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip