• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

AJM59

  • Lista wydań
  • 2023
  • AJM59

Granice oznaczalności dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności na podstawie EA-4/22 G: 2018, (WE) nr 1107/2009, oraz ustawy o środkach ochrony roślin

  • 6 września 2023
  • Przemysław Gogojewicz

Granicą oznaczalności nazywa się tego rodzaju minimalne stężenie ilości produktu, które stanowi istotny sygnał dla dokonującego oznaczenie co do uzyskiwania precyzyjnego i dokładnego wyniku pomiaru. Granica oznaczalności zależy więc od właściwości oznaczanego produktu, stosowanej aparatury służącej do wyznaczania granicy tejże oznaczalności oraz warunków dokonywania pomiarów. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Zafałszowania żywności: jak skutecznie zapobiegać

  • 6 września 2023
  • Katarzyna Kot

Globalny popyt na żywność wzrósł na przestrzeni lat ze względu na rosnącą liczbę ludności na świecie. Jednak rosnący popyt stworzył drogę oszustom do inwazji na rynek żywności produktami niespełniającymi norm. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Astanksantyna: jak poprawić biodostępność

  • 6 września 2023

Astnanksatyna jako karotenoid pierwotnie stosowany jako pigment w przemyśle akwakultury, astaksantyna zyskuje zainteresowanie w naukach o żywności, żywieniu i biofarmaceutyce w ostatnich latach ze względu na swoje doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wpływ na zdrowie w przypadku cukrzycy, chorób układu krążenia, raka i tak dalej. Jednak słaba stabilność chemiczna i rozpuszczalność w wodzie sprawiają, że praktyczne zastosowania astaksantyny dla zdrowia ludzkiego stają się wyzwaniem. »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej

Czy stek może być roślinny? Europejski spór o nazewnictwo produktów pochodzenia roślinnego

  • 6 września 2023

Francja jako pierwszy kraj Unii Europejskiej zwróciła się do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (TSUE) z prośbą o wyjaśnienie, czy dekret zakazujący używania nazw charakterystycznych dla produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego jest zgodny z prawem UE. »

  • Prawo o żywnościPrawo unijne
Więcej

Dobrostan zwierząt w świetle strategii „Od pola do stołu”

  • 6 września 2023

W swojej rezolucji w sprawie wykonania rozporządzenia w sprawie transportu Parlament Europejski wezwał Komisję do ustanowienia wspólnych minimalnych norm dla systemów śledzenia wszystkich przewozów, aby umożliwić gromadzenie danych w sposób bardziej zharmonizowany. »

  • Aktualności
Więcej

Nr 59 Wrzesień 2023

  • 6 września 2023
  • 2023AJM59
Więcej

Wykorzystanie termofilnych Bacillus w produkcji żywności

  • 6 września 2023

Bacillus termofilny jest dobrze tolerowany w warunkach wysokiej temperatury, korzystnie wpływając na zachowanie witalności podczas obróbki termicznej. Charakterystyka wytwarzania zarodników sprawia, że Bacillus dobrze przeżywają i funkcjonują w przewodzie pokarmowym. »

  • Aktualności
Więcej

Zakaz sprzedaży napojów energetycznych osobom poniżej 18 r.ż.

  • 6 września 2023

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym. Reklama, promocja i sprzedaż napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny. 2023/221/PL – ROZPATRZENIE »

  • Bezpieczeństwo żywności...
Więcej
42134219421742154218421242164214

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip