• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 13, grudzień 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 13, grudzień 2019

Bezpieczeństwo żywności nr 13, grudzień 2019 r.

  • 2 grudnia 2019
  • 2019Nr 13, grudzień 2019
Więcej

Clean label, czyli czego chcą konsumenci

  • 2 grudnia 2019

Konsumenci coraz głośniej komunikują producentom, czego oczekują: nie chcą sztucznych słodzików, barwników ani konserwantów, ani genetycznie modyfikowanych składników i wysoko przetworzonych produktów. Clean label już dawno przestało być modą, to poważny trend, z którym przyjdzie zmierzyć się producentom żywności. Eksperci od marketingu żywności  i stratedzy od rozwoju rynku nie mają wątpliwości. Każdy producent, który zignoruje ten trend, zrazi do siebie olbrzymią grupę klientów. Jak ważne jest zasada clean label wiedzą małe, lokalne firmy czy start-upy z branży spożywczej, dla których wejście na rynek możliwe było tylko dlatego, że wprowadziły reguły clean label. »

  • Aktualności
Więcej

Jak prawidłowo stosować Rozporządzenie 1924/2006?

  • 2 grudnia 2019

Producenci żywności w celach marketingowych  mogą posługiwać się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi dotyczącymi składników żywności na podstawie przepisów zawartych w rozporządzeniach Komisji (UE). Jednakże aby móc umieścić je na etykiecie, muszą przestrzegać kilku zasad. »

  • Akty Prawne
Więcej

Milionowa kara za niedotrzymanie terminów płatności

  • 2 grudnia 2019

Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej weszła w życie w dniu 12 lipca 2017 r. Przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej, którzy łamią przepisy tej ustawy grozi kara pieniężna nawet do 3 proc. obrotu. Sprawdź, jak nie narazić przedsiębiorstwa na tak duże straty! »

  • 2019Nr 13, grudzień 2019
Więcej

Normy mikrobiologiczne dla przypraw

  • 2 grudnia 2019

Rośliny przyprawowe są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, gastronomii oraz w gospodarstwach domowych, a ich bezpieczeństwem zdrowotnym zainteresowany jest każdy konsument. Zioła lecznicze i przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu w drodze pierwotnego skażenia przez drobnoustroje bytujące w glebie, ale także przez skażoną wodę, powietrze, a także zwierzęta czy człowieka. Normy mikrobiologiczne dla żywności są wyznaczane przede wszystkim przez standardy prawodawstwa unijnego, a metody badań opierają się o standardy ISO.  »

  • Lista wydań2019
Więcej

Zasada przenoszenia składników

  • 2 grudnia 2019

Podczas przygotowywania etykiet bardzo często pojawia się problem dotyczący prawidłowego zapisu dodatków wnoszonych z komponentami produktu. Producenci żywności stosujący substancje dodatkowe często zmagają się z problemem dotyczącym deklarowania w składzie dodatków wnoszonych z komponentami produktu (tzw. składnikami złożonymi). »

  • Lista wydań2019
Więcej
377937723778377737733774

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip