Clean label, czyli czego chcą konsumenci
Konsumenci coraz głośniej komunikują producentom, czego oczekują: nie chcą sztucznych słodzików, barwników ani konserwantów, ani genetycznie modyfikowanych składników i wysoko przetworzonych produktów. Clean label już dawno przestało być modą, to poważny trend, z którym przyjdzie zmierzyć się producentom żywności. »
Jak prawidłowo stosować Rozporządzenie 1924/2006?
Producenci żywności w celach marketingowych mogą posługiwać się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi dotyczącymi składników żywności na podstawie przepisów zawartych w rozporządzeniach Komisji (UE). Jednakże aby móc umieścić je na etykiecie, muszą przestrzegać kilku zasad. »
MILIONOWA KARA ZA NIEDOTRZYMYWANIE TERMINÓW PŁATNOŚCI
Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej weszła w życie w dniu 12 lipca 2017 r. Przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej, którzy łamią przepisy tej ustawy grozi kara pieniężna nawet do 3 proc. obrotu. Sprawdź, jak nie narazić przedsiębiorstwa na tak duże straty! »
Normy mikrobiologiczne dla przypraw
Rośliny przyprawowe są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, gastronomii oraz w gospodarstwach domowych, a ich bezpieczeństwem zdrowotnym zainteresowany jest każdy konsument. Zioła lecznicze i przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu w drodze pierwotnego skażenia przez drobnoustroje bytujące w glebie, ale także przez skażoną wodę, powietrze, a także zwierzęta czy człowieka. Normy mikrobiologiczne dla żywności są wyznaczane przede wszystkim przez standardy prawodawstwa unijnego, a metody badań opierają się o standardy ISO. »
Zasada przenoszenia składników
Podczas przygotowywania etykiet bardzo często pojawia się problem dotyczący prawidłowego zapisu dodatków wnoszonych z komponentami produktu. Producenci żywności stosujący substancje dodatkowe często zmagają się z problemem dotyczącym deklarowania w składzie dodatków wnoszonych z komponentami produktu (tzw. składnikami złożonymi). »