• Bezpieczeństwo żywienia
  • Orzecznictwo
  • |
  • Z praktyki
  • |
  • Znakowanie produktów
  • |
  • Podcasty
  • Bezpieczeństwo ŻywnościBezpieczeństwo Żywności
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Orzecznictwo
  • Z praktyki
  • Znakowanie produktów
  • Podcasty

Nr 13, grudzień 2019

  • Lista wydań
  • 2019
  • Nr 13, grudzień 2019

Bezpieczeństwo żywności nr 13, grudzień 2019 r.

  • 2 grudnia 2019
  • 2019Nr 13, grudzień 2019
Więcej

Clean label, czyli czego chcą konsumenci

  • 2 grudnia 2019

Konsumenci coraz głośniej komunikują producentom, czego oczekują: nie chcą sztucznych słodzików, barwników ani konserwantów, ani genetycznie modyfikowanych składników i wysoko przetworzonych produktów. Clean label już dawno przestało być modą, to poważny trend, z którym przyjdzie zmierzyć się producentom żywności. »

  • Baza wiedzyAktualności
Więcej

Jak prawidłowo stosować Rozporządzenie 1924/2006?

  • 2 grudnia 2019

Producenci żywności w celach marketingowych  mogą posługiwać się oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi dotyczącymi składników żywności na podstawie przepisów zawartych w rozporządzeniach Komisji (UE). Jednakże aby móc umieścić je na etykiecie, muszą przestrzegać kilku zasad. »

  • Akty Prawne
Więcej

MILIONOWA KARA ZA NIEDOTRZYMYWANIE TERMINÓW PŁATNOŚCI

  • 2 grudnia 2019

Ustawa o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej weszła w życie w dniu 12 lipca 2017 r. Przedsiębiorcom z branży rolno-spożywczej, którzy łamią przepisy tej ustawy grozi kara pieniężna nawet do 3 proc. obrotu. Sprawdź, jak nie narazić przedsiębiorstwa na tak duże straty! »

  • Baza wiedzyOrzecznictwo
Więcej

Normy mikrobiologiczne dla przypraw

  • 2 grudnia 2019

Rośliny przyprawowe są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, gastronomii oraz w gospodarstwach domowych, a ich bezpieczeństwem zdrowotnym zainteresowany jest każdy konsument. Zioła lecznicze i przyprawy mogą ulec zanieczyszczeniu w drodze pierwotnego skażenia przez drobnoustroje bytujące w glebie, ale także przez skażoną wodę, powietrze, a także zwierzęta czy człowieka. Normy mikrobiologiczne dla żywności są wyznaczane przede wszystkim przez standardy prawodawstwa unijnego, a metody badań opierają się o standardy ISO.  »

  • Lista wydań2019
Więcej

Zasada przenoszenia składników

  • 2 grudnia 2019

Podczas przygotowywania etykiet bardzo często pojawia się problem dotyczący prawidłowego zapisu dodatków wnoszonych z komponentami produktu. Producenci żywności stosujący substancje dodatkowe często zmagają się z problemem dotyczącym deklarowania w składzie dodatków wnoszonych z komponentami produktu (tzw. składnikami złożonymi). »

  • Lista wydań2019
Więcej
377937723778377737733774

Akty prawne

E-booki

Wzory dokumentów

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz urpawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip

wiper-pixel