• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 19, Czerwiec 2020

  • Lista wydań
  • 2020
  • Nr 19, Czerwiec 2020

Wykrywanie pozostałości antybiotyków w produktach spożywczych

  • 29 maja 2020
  • Patrycja Kaler

Ostatni raport Europejskiej Agencji Leków (European Medicines Agency) pokazuje, że sprzedaż środków przeciwbakteryjnych dla zwierząt gospodarskich w latach 2010–2017 w Europie spadła o 20 proc. Raport wykazał jednak, że sytuacja nie jest jednolita w całej Europie. W sześciu krajach odnotowano wzrost sprzedaży o ponad 5 proc. W Polsce zużycie środków przeciwbakteryjnych przez hodowców, w porównaniu do okresu analizowanego wcześniej przez EMA, zwiększyło się o 28 proc. »

  • 2020Nr 19, Czerwiec 2020
Więcej

Bezpieczeństwo żywności w praktyce, Nr 19, czerwiec 2020 r.

  • 28 maja 2020
  • 2020Nr 19, Czerwiec 2020
Więcej

Kierunek zmian w standardzie IFS Food v.7

  • 28 maja 2020

Artykuł został opracowany na podstawie udostępnionej przez Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS wersji roboczej standardu IFS Food v.7 w październiku 2019 roku. Nowa wersja standardu miała obowiązywać od pierwszego kwartału 2021 roku, jednak właściciel standardu w lutym tego roku wydał oświadczenie w sprawie przełożenia publikacji oficjalnej wersji normy. Powodem wydłużenia czasu publikacji jest konieczność oceny standardu przez Europejskie Forum Akredytacji (EA) w ramach ustanowionej procedury.  »

  • Aktualności
Więcej

Kleikowanie skrobi. Zastosowanie skrobi z dodatkiem hydrokoloidów.

  • 28 maja 2020

Skrobia jest polimerem polisacharydowym posiadającym wysoce docenianą zdolność wiązania wody, tworzenia żeli w przemyśle spożywczym i nie tylko. Posiada zdolność do modyfikacji lepkości kleików skrobiowych a także ich tekstury.  Zawdzięcza to swojej budowie i właściwościom, które zależne są od stopnia jej modyfikacji, obróbki czy pochodzenia. Skrobia nie wpływa toksycznie na organizm człowieka, a jej pochodzenie jest naturalne. »

  • 2020Nr 19, Czerwiec 2020
Więcej

Koronawirus – jak zapobiec panice wśród pracowników

  • 28 maja 2020

Coraz większa liczba ofiar i zwiększająca się liczba przypadków zachorowań na koronawirusa na świecie jest zagrożeniem dla zdrowia publicznego. Jest to olbrzymie wyzwaniem dla kadry zarządzającej która powinna podjąć jak najszybciej konkretne działania związane z edukacją i przeciwdziałaniem wybuchowi paniki wśród pracowników.                                          »

  • Aktualności
Więcej

Środki dezynfekcyjne o działaniu wirusobójczym

  • 28 maja 2020

Pandemia COVID19 zapoczątkowała wzrost świadomości na temat rozprzestrzeniania się koronawirusów oraz innych wirusów, jakie mogą pojawić się nie tylko w zakładach produkujących żywność, zakładach medycznych, placówkach zdrowia, szpitalach ale również w przestrzeni publicznej. Sytuacja epidemiologiczna sprawiła, że branża spożywcza powinna czerpać wiedzę i rozwiązania, które do tej pory stosowane były głównie przez placówki medyczne. »

  • 2020Nr 19, Czerwiec 2020
Więcej
382738223826382538243823

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip