• Bezpieczeństwo żywienia
  • |
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Aktualności
  • |
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • |
  • Dietetyka
  • |
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności w praktyceBezpieczeństwo żywności w praktyce
  • x

    Wyszukaj na stronie:

  • Zaloguj się »
  • Zamów »
  • x
  • Aktualności
  • Prawo o żywności
    • Prawo unijne
    • Prawo krajowe
  • Dietetyka
  • Standardy jakości
  • Bezpieczeństwo żywności

Przydatne narzędzia

  • PodcastyPodcasty i wideo porady
  • ChecklistyChecklisty i procedury
  • E-bookiE-booki
  • MagazynMagazyn
PodcastyPodcasty i wideo porady ChecklistyChecklisty i procedury E-bookiE-booki MagazynMagazyn

Nr 26, styczeń 2021

  • Lista wydań
  • 2021
  • Nr 26, styczeń 2021

Bezpieczeństwo i jakość podczas transportu produktów żywnościowych

  • 3 stycznia 2021

Odpowiednio zorganizowany przewóz produktów żywnościowych jest gwarantem zdrowia konsumentów. Z punktu logistycznego punktu widzenia produkty żywnościowe muszą być transportowane szybko oraz uwzględniać wielu wymagań formalno-prawnych. Sama szybkość nie jest wystarczającym czynnikiem jakości i bezpieczeństwa transportowanych produktów żywnościowych. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

CBD to nie narkotyk: przełomowy wyrok Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie kannabinoidów

  • 3 stycznia 2021

TSUE stwierdził, że  "państwo członkowskie nie może zakazać sprzedaży kannabidiolu (CBD) wyprodukowanego zgodnie z prawem w innym państwie członkowskim, jeżeli jest on wyciągiem z całej rośliny cannabis sativa, a nie tylko z jej nasion i włókien. Zakaz ten może jednak być uzasadniony celem ochrony zdrowia publicznego, lecz nie może wykraczać poza to, co jest konieczne dla jego osiągnięcia". »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Certyfikacja żywności “Viruses-free”

  • 3 stycznia 2021

Czy mogę certyfikować swoje produkty znakiem “Viruses-free”? Niedawno otrzymałem propozycję przeprowadzenia audytu, którego uwieńczeniem byłby certyfikat “Viruses-free”. Czy w przypadku pozytywnego zakończenia audytu mogę umieszczać taki znak na etykiecie? - zapytał jeden z naszych Czytelników. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Sztuczne mięso: fakty, mity i percepcja konsumentów

  • 3 stycznia 2021

Czy sztuczne mięso to modny trend czy może przyszłość przemysłu mięsnego? Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Ten trend widoczny jest również nad Wisłą, a producenci mięsa od marca notują niższą sprzedaż produktów mięsnych.  Wszystko wskazuje na to, że “sztuczne mięso” to nie tylko ciekawostka, ale prawdziwa alternatywa na rynku produktów spożywczych. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Niezamierzona obecność alergenów w kontekście wymagań prawa

  • 2 stycznia 2021

Zarówno rodzaj alergenów pokarmowych, jak i sposób znakowania na produktach spożywczych zostały zdefiniowane w unijnych przepisach prawnych. Otwartym problemem pozostaje natomiast dobrowolne znakowanie związane z możliwą niezamierzoną obecnością alergenów w produktach, tzw. zanieczyszczeniami krzyżowymi. Obecnie nie ma przepisów prawnych, które regulowałyby te zagadnienia. »

  • Aktualności
Więcej

Numer 26, styczeń 2021 r.

  • 2 stycznia 2021
  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw

  • 2 stycznia 2021

Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw rozszerza zakres i sposób kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywcze. »

  • 2021Nr 26, styczeń 2021
Więcej
3900390239013899389738963898

Akty prawne

E-booki

Checklisty i procedury

Zapisz się na bezpłatny newsletter
 
   

Odbierz e-book w
prezencie!

Kontrola w zakładzie produkcyjnym - jakie masz uprawnienia i obowiązki

Informacje

  • Redakcja
  • Regulamin
  • Pomoc
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Oferta

Kontakt

  • Wiedza i Praktyka
    ul. Łotewska 9a
    03-918 Warszawa
  • Centrum Obsługi Klienta
    Czynne: pn-pt w godz. 8:00-17:00
    Telefon: 22 518 29 29
    Fax: 22 617 60 10
  • Email: cok@wip.pl

© Wiedza i Praktyka

/WiedzaiPraktyka

/wip