Innowacje w żywności — Design Thinking
Nowe podejście do innowacji w branży spożywczej — podejście Design Thinking kwestionuje silną orientację na produkt, która wciąż jest silnie zaznaczona w przemyśle spożywczym. Badacze zachowań konsumenckich są głęboko przekonani, że podejście oparte na orientacji na produkt powinno odejść do lamusa. Innowacje w sektorze spożywczym powinny być znacznie bardziej zorientowane na użytkownika. »
PEM w małej firmie. Jak wdrożyć program PEM
Program monitorowania środowiska (PEM) w łatwy sposób pozwoli ocenić skuteczność ogólnych praktyk higienicznych i dostarczy niezbędnych informacji, aby zapobiec możliwemu skażeniu mikrobiologicznemu produktów spożywczych. Celem programu PEM jest proaktywne poszukiwanie i niszczenie mikroorganizmów w środowisku. »
Przydatne bazy danych i aplikacje żywnościowe
W dzisiejszych czasach wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej na temat zdrowego żywienia zmniejsza się ilość wolnego czasu, którą moglibyśmy spożytkować na analizowanie składów wybranych produktów, aktualizację wiedzy odnośnie ich wartości odżywczej oraz niekiedy ich wpływu na nasze zdrowie. »
Roślinne zamienniki/analogi jaj
Szacuje się, że w Europie do 2030 roku popyt na jajka wzrośnie o 20%. Niestety, w ciągu ostatnich dziesięcioleci kilka krytycznych czynników wpłynęło na przemysł jajczarski. Wśród nich są narastające problemy związane z alergiami na jajka oraz ciągłe dyskusje na temat wpływu spożywania jaj, na poziom cholesterolu we krwi. »